DSS: Danas i sutra o podršci

Vojislav Koštunica i Velimir Ilić danas i sutra će razgovarati o drugom krugu predsedničkih izbora, najavio Andreja Mladenović.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.01.2008.

08:09

Default images

"Moramo da vidimo gde je pitanje Kosova i Metohije u drugom krugu izbora, jer su ovo izbori za predsednika Srbije, čija je prva ustavna dužnost da brani suverenitet i teritorijalni integritet zemlje", rekao je portparol Demokratske stranke Srbije Tanjugu.

On je ocenio da je zato pitanje Kosova izuzetno važno i posebno se mora razmotriti u kontekstu eventualne odluke EU da protivpravno pošalje svoju misiju u Pokrajinu, zarad sprovođenja "propalog Ahtisarijevog plana o nadziranoj nezavisnosti Pokrajine". Koštuničin kandidat u prvom krugu, Velimir Ilić, nagoveštava da neće ucenjivati svojom podrškom, ali najavljuje i sastanak sa liderom DSS-a tim povodom.

"Još nije bilo razgovora, ovih dana ću imati razgovore i dogovore, dogovoreno je da se danas sretnem sa premijerom Koštunicom, pa ćemo razgovarati, da se dogovorimo zajednički oko toga", rekao je Ilić.

Šutanovac: Očekujem podršku DSS-a

Dragan Šutanovac izjavio da očekuje jasnu podršku DSS-a Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora.

Potpredsednik Demokratske stranke je za list Danas naveo da ta podrška DSS-a treba da bude bazirana na principima na kojima je formirana Vlada Srbije u kojoj su DS i DSS koalicioni partneri i dodao da je jedan od tih principa evropska budućnost Srbije.

"To će biti sasvim jasna podrška za sve one koji možda razmišljaju o tome da li (lider DSS-a Vojislav) Koštunica želi da Srbija bude u Evropi ili ne", kazao je Šutanovac i dodao da očekuje "tesan rezultat" 3. februara.

Prema njegovim rečima, u drugom krugu izbora, na kojima će se građani opredeljivati između Borisa Tadića i kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, apsolutno su suprotstavljene dve politike i dva jasna puta kojima Srbija može da ide.

"Očekujem podršku od svih stranaka koje vide Srbiju u Evropi. To su LDP, kao i stranke vojvođanskih Mađara, koje su podržale Ištvana Pastora. Očekujem podršku i dela glasača Socijalističke parije Srbije", kaže on. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić takođe očekuje da premijer Vojislav Koštunica podrži aktuelnog predsednika Borisa Tadića, imajući u vidu koalicionu vladu.

Dinkić je u intervjuu bečkom dnevniku Prese rekao da veruje u pobedu Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Biće to teška borba. Međutim, i na izborima pre četiri godine bila je slična situacija. U prvom krugu je tada Tadić takođe bio na drugom mestu, a pobedio je na izborima", kaže on.

"Verujem da će birači kandidata koji nisu ušli u drugi krug glasati za Tadića, čak i ako rukovodstva tih partija ne budu dala javnu podršku", rekao je on.

I Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića će nastaviti da podržava predsedničkog kandidata Borisa Tadića i u drugom krugu.

Ljajić je rekao da je predsednički kandidat DS ostvario najbolji rezultat u Sandžaku otkada je uveden višestranački sistem.

Lider SDP-a smatra da je to dokaz demokratskog opredeljenja građana tog dela Srbije.

"Ovo su zaista bez ikakvog preterivanja presudni i prelomni izbori za Srbiju. Srbija nema više vremena za gubljenje. Srbija nema više prilike za popravni ispit, i više sam nego uveren da ćemo svi zajedno bez obzira da li neko pripada manjini ili većini odlučiti da Srbija ide ka Evropskoj Uniji koja nema alternativu. Jer Srbija na čelu sa Borisom Tadićem, i Srbija na čelu sa Tomislavom Nikolićem nije ista država", smatra Ljajić.

LDP: Podrška posle razgovora

Svoju podršku u drugom krugu izbora uslovljava i Liberalno-demokratska partija.

Lider te partije Čedomir Jovanović kaže da će ta partija aktivno učestvovati u kampanji predsedničkog kandidata DS-a ukoliko se definiše sadržaj evropske politike Tadića, što znači da - ako ne bude razgovora sa kandidatom DS-a Borisom Tadićem - podrške neće ni biti.

"U procesu evropskih integracija to praktično znači da se mora napustiti politika uslovljavanja evropske budućnosti Srbije odnosom Evrope prema Kosovu, da se mora konretno nastaviti saradnja sa Haškim tribunalom ili utvrditi jasna odgovornost za one koji su prepreka ispunjenju te naše međunarodne obaveze", kaže on.

To dalje znači "da se predsednik Republike koji traži podršku od LDP-a mora konretno izjasniti o svojoj spremnosti da insistira na raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora ukoliko Vlada nastavi da ugrožava evropsku budućnost ove zemlje, kao što je to činila nekoliko poslednjih meseci", rekao je Jovanović.

Ipak, za Liberalno-demokratsku partiju nešto je sigurno - poziva na bojkot neće biti, kaže Čedomir Jovanović.

"Ne pada mi na pamet da pozivam građane na bojkot, već ću građanima prepustiti da sami, u skladu sa svojim interesima, donesu svoje stavove. Neću biti taj koji će im reći šta treba da rade, a da pri tom nemam argument za nešto tako", kazao je lider LDP-a.

Pastor očekuje dogovor sa Tadićem

Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da očekuje da će u narednih nekoliko dana "uspešno okončati" razgovore sa predsedničkim kandidatom Demokratske stranke Borisom Tadićem o podršci Mađarske koalicije u drugom krugu predsedničkih izbora.

Pastor je agenciji Beta rekao da do sada nije bilo razgovora i kontakata sa Tadićem.

"Ali, očekujem da ćemo u sledećih nekoliko dana uspešno okončati te razgovore", kazao je Pastor, koji je bio predsednički kandidat Mađarske koalicije u prvom krugu predsedničkih izbora, 20. januara.

Pastor je ponovio da Tadić neće dobiti blanko podršku Mađarske koalicije, već samo ukoliko jasno podrži program s kojim je ta koalicija izašla na prvi krug predsedničkih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: