SB bez odluke o formatu sednice

Ambasadori Saveta bezbednosti nisu se danas dogovorili o formatu sednice o Kosovu koja će biti održana 16. januara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

22:12

Default images

Ambasadori danas nisu postigli dogovor o formatu predstojeće sednice, a kako saznaje Tanjug, odluka o tome je odložena za sutra. Zapadne diplomate i predstavnici Rusije, danas su još jednom pokušali da usklade mišljenja o formatu sednice, ali to nisu uspeli zbog insitiranja zapadnih država da na tom sastanku budu samo saslušani izveštaji Joakima Rikera i Ban Ki Muna, saznaje Tanjug.

Još ranije, zahtev da se obrati Savetu bezbednosti podneo je srpski predsednik Boris Tadić, koji će u Njujork doputovati sutra uveče.

Ruska inicijativa uključuje nastojanje da format sednice bude jednak onom iz aprila prošle godine, odnosno da kosovske institucije, prema privremenom ustavnom okviru pokrajine, predstavlja šef UNMIK-a Joakim Riker, a uz prisustvo predstavnika tamošnjih vlasti.

Prema najavama, u sredu će sednici prisustvovati novoimenovani premijer Hašim Tači.

Među nepoznanice pred sastanak Saveta bezbednosti spada i učešće generalnog sekretara UN, koji se u Njujork iz Madrida vraća u sredu posle podne, kada se i održava sednica najmoćnijeg tela svetske organizacije posvećena Kosovu, mada se od generalnog sekretara UN, ni ovaj put, "ne očekuju nikakve značajne izjave", rečeno je Tanjugu u sedištu UN.

Prema nezvaničnim informacijama, generalni sekretar UN se nalazi pod ozbiljnim pritiskom velikih sila po pitanju Kosova.

Banovo uzdržavanje od izjava vezanih za status Kosova usledilo je posle serije oprečnih izjava, odnosno višemesečnog podržavanja plana koji je načinio bivši finski predsednik Marti Ahtisari, te nedavnog podržavanja nastavka dijaloga i rešavanju problema u okvirima Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: