Odbijen prigovor Jurišića

Okružni sud u Beogradu odbio prigovor branioca Ilije Jurišića (64), okrivljenog za učešće u zločinu poznatom kao "tuzlanska kolona".

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

19:54

Default images

Kako je saopšteno danas iz tog suda, krivično vanraspravno veće ocenilo je da je dokazima prikupljenim u dosadašnjem toku krivičnog postupka činjenično stanje u dovoljnoj meri rasvetljeno za podizanje optužnice, time i postojanje sumnje da je okrivljeni izvršio krivično delo za koje se tereti.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je 9. novembra 2007. godine optužnicu protiv Jurišića u slučaju "tuzlanska kolona".

On se po optužnici tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starešina u Službi državne bezbednosti izdao naredbu za otvaranje vatre na kolonu JNA kada je poginulo najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Na osnovu te naredbe, raspoređeni snajperisti u obližnjim zgradama prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz, a potom pucali i ubijali vojnike u tim vozilima koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora, navodi se u optužnici.

Kada su vojnici JNA počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvarana vatra, a identičan tok napada bio je i na vidno obeleženim sanitetskim vojnim vozilima.

Jurišić je uhapšen 14. maja prošle godine, po međunarodnoj poternici, na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", u tranzitu, na putu u Nemačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: