Izlaznost veća nego prošli put

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će na birališta u nedelju izaći više građana nego na prethodnim predsedničkim izborima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

17:12

Default images

Prema podacima agencije Stratedžik marketing, za predsednika Srbije će u prvom krugu glasati tri miliona i sto hiljada građana. Direktor agencije Srđan Bogosavljević kaže da mnogi anketirani građani najave izlazak na glasanje, ali iz različitih razloga budu sprečeni. "Izlaznost za drugi krug mogla da se poveća i za 10 odsto, ako se bude konfrotacija, koja tek počinje, zahuhtala", kaže on.



Na predsedničkim izborima 2002. godine, koji su bili održani dva puta, izašlo između 2.900.000 i 3.100.000. Na izborima 2003. godine glasalo je oko dva i po miliona birača, dok je najveća izlaznost na predsedničkim izborima zabaležena 2004. godine, kada je u prvom krugu izašlo 3.080.000 birača, a u drugom 3.130.000.

Za razliku od predsedničkih, na parlamentarne izbore izlazi daleko više birača, u proseku između tri i po miliona i četiri miliona glasača.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević smatra da postoji vrlo jednostavan razlog zašto više građana glasa na parlamentarnim nego na predsedničkim izborima.

"Ljudi su više zainteresovani za parlamentarne izbore jer ono što ih interesuje pre svega je bolji standard, bolji život i ekonomski razvoj. Birači u Srbiji u principu znaju da je Skupština, koja potom bira Vladu, u većoj meri u prilici da utiču na to da se život građana Srbije promeni na bolje", kaže Blagojević.

Uporedo s kampanjama predsedničkih kandidata, nevladine organizacije pokrenule su akcije da bi povećale izlaznost birača. Pored CESID-ove, kampanje koja je usmerena na sve građane, organizovane se u i one koje treba da povećaju zainteresovanost žena i mladih za učešće na izborima.

Građanske inicijative su, tako, organizovale kampanju "Šta glasaš - to i jedeš“ koja bi trebalo da motiviše žene i mlade. Predsednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta kaže da je izlaznost mladih samo 10 odsto, što pokazuje da se sa njima ne radi dovoljno.

Smatra se da na veću izlaznost birača najviše utiče kampanja predsedničkih kandidata, kao i poruke koje im oni šalju.

Nevladine organizacije mogu građanima, pogotovo onim mlađim, da objasne koliko su izbori važni, i da na izborima svi mogu svojom aktivnošću da promene nešto u sopstvenu korist.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: