Krasnići: Završna faza

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio je da je kosovski parlament u završnoj fazi priprema za proglašenje nezavisnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2008.

15:09

Default images

On dodaje da datum tog čina još nije određen, ali da će to uslediti brzo. "Parlament Kosova zna da će uskoro biti proglašena Deklaracija o nezavisnosti Kosova, kao i zahtev za njeno priznavanje od zapadnih zemalja i SAD, što će se uskoro desiti", rekao je Krasnići.

Ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg izjavio je da kosovski Albanci treba da imaju strpljenja i da status Kosova proglase posle predsedničkih izbora u Srbiji.

Švercenberg je to izjavio posle susreta s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem i zamenikom šefa UNMIK-a Larijem Rosinom.

Prema rečima šefa češke diplomatije, Kosovo je sada ušlo u "svoj kolosek" i "Češka će biti angažovana u podršci".

Ivanović: Podela de fakto postoji

Predsednik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas FoNetu da se lako može dogoditi da dođe do podele Kosova, "jer ona de fakto postoji".

On kaže da će eventualno jednostrano priznanje nezavisnosti u Skupštini Kosova izazvati "sličnu reakciju" na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, ta reakcija će, bez obzira na konsekvence, s pravnog aspekta biti legitimna. "Srbi na severu će, verovatno, reći - Mi ostajemo verni Rezoluciji 1244 i ne priznajemo jednostrano proglašenje nezavisnosti pa prema tome ostajemo u sastavu Srbije, kao što je to rezolucija regulisala", istakao je Ivanović.

On je ocenio da bi trebalo razmišljati o posledicama takvih odluka, jer će one za rezultat imati apatiju Srba koji žive u centralnom delu Kosova.

"Više je nego izvesno da će biti izloženi pritiscima, koji možda neće ni biti potrebni da bi počeli da se iseljavaju. Kod njih će se razviti snažan osećaj da su potpuno zaboravljeni i zanemareni i oni neće videti perspektivu za dalji život na ovim prostorima", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, ukoliko se Srbi isele svaki razgovor o statusu je bespredmetan.

Ivanović je dodao da zvaničnici u Beogradu u ovom trenutku ne shvataju da su njihov glavni argument ljudi koji su ostali da žive na Kosovu.

"Ukoliko Srba ne bude, nema ovde ni Srbije", zaključio je Ivanović.

"Misija UN na Kosovu nije ispunila nijedan standard"

Vlada Srbije ocenila je da Misija UN na Kosovu nije ispunila nijedan od osam međunarodnih standarda i da najveći broj njih iz oblasti ljudskih prava, iako se realuzuju od 2003. godine, nije ni započeo da se ostvaruje.

Ta ocena dominira u Komentaru Vlade Srbije na izveštaj šefa UNMIK-a Joahima Rikera u kome on analizira napredak u primeni standarda na Kosovu od 1. septembra do 30. novembra 2007. godine, pripremljenom za sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zakazanu za 16. januar 2008. godine.

O Kosovu i u Ljubljani

Slovenački i italijanski predsednik u Ljubljani razgovaraju o širenju EU na zapadni Balkan, o šengenskoj zoni i pitanju Kosova.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano danas boravi u Ljubljani, gde sa domaćinom, predsednikom Slovenije, koja predsedava EU, Danilom Tirkom razgovara o pomenutim, aktuelnim evropskim pitanjima. O temama današnjih razgovora piše i italijanski list Il Pikolo, kako prenose slovenački mediji.

Il Pikolo navodi da se upravo oko pitanja Kosova i Srbije razilaze stavovi 27 članica EU, odakle i proizilaze problemi slovenačkog predsedavanja EU, pri čemu je Italija najveća saveznica Slovenije.

Il Pikolo dodaje da je slovenački ministar spoljnih poslova donekle neiskusno najavio potpisivanje SAS Srbije i EU do kraja januara, dok evropski komesar za proširenje Oli Ren potpisivanje sporazuma uslovljava punom saradnjom sa Haškim tribunalom, odnosno izručivanjem Ratka Mladića.

Prema Beogradu su skeptične i Holandija, Švedska, Belgija i Velika Britanija, a Francuska i Nemačka pritiskaju za postizanje nezavisnosti Kosova, piše Il Pikolo i dodaje da Slovenija i Italija žele da rade zajednički, da bi ponovo ujedinile članice EU u zajedničkom rešenju i postupnoj nezavisnosti Kosova, kao i istovremenom približavanju Srbije EU.

Upravo zbog toga, italijanski list današnju posetu predsednika Napolitana ocenjuje kao politički i diplomatski veoma važnu.

Rumunija: Nezavisnost bi izazvala lavinu

Ministar spoljnih poslova Rumunije Adrijan Čorojanu izneo je u Parizu "rezerve" zvaničnog Bukurešta prema eventualnoj nezavisnosti Kosova koja bi za sobom mogla povući "lavinu" sličnih zahteva u drugim područjima sa separatističkim aspiracijama, javila je danas rumunska novinska agencija Rompres.

Ministar Čorojanu je tokom sastanka sa francuskim kolegom Bernardom Kušnerom i predsedavajućim francuskog senata Kristijanom Ponseleom u petak objasnio da je ovakav stav Bukurešta zasnovan na činjenici da ne postoji pravni okvir za eventualnu nezavisnost pokrajine.

On je istakao da postoji opasnost da bi nezavisnost Kosova mogla stvoriti presedan za područja kao što su Pridnjestrovlje, Republika Srpska ili severni deo samog Kosova u kome većinu čini srpsko stanovništvo koje bi moglo doći u iskusenje da traži nezavisnost od Prištine.

"Srbi zaslužuju evropski perspektivu kao i čitav zapadni Balkan" izjavio je Čorojanu. "Osim toga, zvaničan stav Rumunije je da prava pojedinaca koji čine nacionalnu manjinu treba da imaju prednost nad kolektivnim pravima manjine", zaključio je visoki rumunski diplomata.

Rumunija je u više navrata izrazila protivljenje eventualnoj nezavisnosti Kosova i spada među nekolicinu članica EU koje se protive takvom rešenju statusa pokrajine, podsetio je Rompres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: