Otkrivanje raka dojke - pljuvačkom

Američki stručnjaci sa Teksaškog univerziteta razvijaju test za rano otkrivanje tumora dojke, na osnovu analize pljuvačke.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2008.

17:33

Default images

Teksaški stručnjaci navode da postoji 49 vrsta proteina koji se razlikuju po tipu i zastupljenosti u pljuvački zdravih žena, žena s benignim i onih s malignim tumorom, izveštava Rojters.

Same ćelije tumora proizvode proteine koji utiči na rast, ćelijski metabolizam i ćelijsku autodestrukciju i time se potpuno menja sastav pljuvačke obolele osobe.

Potrebno je još dosta rada pre nego što ovaj test uđe u upotrebu, ističe Čarls Strekfus, profesor dijagnostike na Univerzitetu Teksasa. On očekuje da će u narednih pet godina vladi SAD biti podnet zahtev za odobrenje tog testa.

Samoispitivanje grudi i mamografija su zasad vodeći metodi za rano otkrivanje tumora dojke, s tim što je u mnogim zemljama u razvoju mamografija skup i retko primenjivan metod, pa bi testiranje pljuvačke bilo jevtino i lako primenjivo rešenje, ističu teksaški stručnjaci.

U razvijenim zemljama takvo testiranje predstavljalo bi dopunu drugih dijagnostičkih metoda.

Američko društvo za rak preporučuje ženama starijim od 40 godina da obave mamografiju jednom godišnje. Testiranje pljuvačke može da se obavlja znatno češće, pa bi njime na vreme bili otkriveni tumori koji mogu da se jave između dve mamografije, naglašava profesor Strekfus.

U SAD je u toku i razvoj testova pljuvačke za otkrivanje tumora mozga i grla. I njihova primena, međutim, može da se očekuje tek za više godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: