Rehabilitovano 20 osoba

Okružni sud u Požarevcu doneo presudu kojom se rehabilituje 20 osoba osuđenih na smrt i gubitak građanskih prava odlukama 1944.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2008.

17:25

Default images

Sud je delimično usvojio zahtev Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava koja je tražila rehabilitaciju za 45 Požarevljana koji su likvidirani zbog navodne saradnje sa okupatorskim snagama. U obrazloženju presude, navodi se da se za preostala lica postupak obustavlja zbog nepostojanja dovoljno dokaza o njihovom identitetu.

Zahtev Lige bazirao se na "saopštenju broj 2" od 3. decembra 1944. godine, Vojne komande u Požarevcu. U tom dokumentu su navedena imena 40 osoba koja se osuđuju na smrt i gubitak časnih prava. Njima su pridodata imena Požarevljana za koje su postojali svedoci i dokazi da su doživeli istu sudbinu.

Pravni zastupnik Lige Srbislav Stojanović kaže da za jedan broj ljudi ne postoje izvodi iz matičnih knjiga rođenih i umrlih, ali da je sud trebalo da postupi po analogiji i rehabilituje sve za koje zahtev podnet. On navodi da ligi preostaje mogućnost da izjavi žalbu Vrhovnom sudu Srbije na odluku da se za veći broj lica obustavi postupak.

Većina osuđenih na smrt u Požarevcu nije mogla da bude povezana sa bilo kakvim vojnim formacijama, a radilo se uglavnom o imućnim ljudima, kaže Stojanović, navodeći primer zubara Ilariona Rutara za koga je obrazloženje bilo da je "pljačkao seljake time što im je popravljao zube".

On kaže da se presudom otvara postupak za naknadu prava i imovine koja je ovima osobama oduzeta, ali da je postupak značajan i zbog predstojeće denacionalizacije.

"Zbog denacionalizacije koja predstoji, ali i zbog potpune moralne i svake druge rehabilitacije lica koja se nalaze na ovom spisku. Ona su bez ikakvog suda, razloga i postupka, odvođeni iz svojih kuća. Oduzimana im je imovina i lišavani su života", akže Stojanović.

Mesta na kojima su egzekucije vršene nisu poznata, kao ni lokacije gde se nalaze posmtni ostaci ubijenih. Stojanović najavljuje da se na osnovu indicija moze pokrenuti postupak za njihovo pronalazenje i identifikaciju.

"Postoje određene indicije za nekoliko lokacija gde su vršene egzekucije, pa će to biti osnova da uz još neke institucije države pokrenemo postupak za pronalaženje ovih lokacija, identifikaciju posmrtnih ostataka, što bi bio i razlog za obeležavanje ovih mesta koja predstavljaju tamni deo istorije Srbije", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: