Porodice traže oslobađanje

Oko tridesetak Borana protestovalo danas pred zgradom Opštinskog suda tražeći oslobađanje osoba uhapšenih zbog sumnje da su krali.

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2008.

19:59

Default images

Oni se sumnjiče da su krali bakar iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor. Okupljeni, uglavnom rođaci uhapšenih, nisu negirali učešće uhapšenih u krađi bakra, ali su zatražili da svi budu pušteni na slobodu jer je to, kako su naveli, "jedini način da prežive". Oni su tvrdili da da se među uhapšenima nalazi i jedna žena u osmom mesecu trudnoće.

"Ona je samohrana majka koja preživljava zahvaljujući socijalnoj pomoći koja je 5.000 dinara", rekao agenciji Beta Dejan Šaćirović.

Okupljeni su rekli i da je policija protiv njih upotrebila prekomernu silu.

Kako je danas saopštila Policijska uprava u Boru, u sinoćnoj akciji policije u RTB-u, uhapšeno je 28 osoba koje se terete za krađu sekundarnih sirovina.

Kako se navodi u saopštenju, zbog krađe u pokušaju uhapšeno je 28 osoba, kojima je nakon saslušanja istražni sudija opštinskog suda u Boru odredio pritvor od osam dana.

Svi uhapšeni su prebačeni u zatvor u Zaječaru, a policija je saopštila da protiv uhapšenih nije primenila silu.

Kako je Beti rečeno u sudu u Boru, reč je o povratnicima koji su do sada u više navrata odgovarali zbog istog dela.

Trgovina otpadnim bakrom predstavlja jedan od najprofitabilnijih ilegalnih poslova u Boru.

Lopovi bakar prodaju znatno bogatijim trgovcima po ceni od 200 dinara po kilogramu, a taj metal se kasnije po duplo višoj ceni isporučuje pogonu topionice RTB-a na dalju preradu.

Kako je ranije saopšteno u RTB-u Bor, samo u decembru prošle godine, obezbeđenje firme "Zaštita" privelo je više od hiljadu lica koja su pokušala da iz pogona topionice iznesu otpadni metal.

Te osobe, među kojima je mnogo maloletnika i žena, do sada su nakon blagih kazni puštane na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: