Kandidati o gej populaciji

Gej strejt alijansa uputila je predsedničkim kandidatima upitnik o njihovom odnosu prema gej populaciji.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.01.2008.

08:54

Default images

Upitnik neće služiti kao podrška nekom od predsedničkih kandidata, a odgovori će biti objavljeni, najavljeno je u saopštenju te organizacije. Anketa bi trebalo da omogući glasačima da steknu jasniji uvid u stavove i predizborne platforme predsedničkih kandidata o statusu gej populacije u Srbiji, kaže se u saopštenju.

U upitniku poslatom svim predsedničkim kandidatima, detaljno se ispituje njihov odnos prema lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim i transeksualnim osobama, kao i prema političkim pitanjima u vezi sa tom populacijom.

U jeku predsedničke kampanje, analitičari su saglasni da su seksualne manjine poptuno marginalizovane u političkom životu zemlje i da im se kandidati zapravo i ne obraćaju.

Da li u svom okruženju imate homoseksualca? Je li vam problem da svakodnevno poslovno sarađujete ili radite s tim osobama? Da li podržavate i koji oblik istopolnih brakova?

Ovo su samo neka od pitanja koja je nevladina organizacija Gej strejt alijansa poslala svim predsedničkim kandidatima, s namerom da njihove odgovore objave u javnosti.

Predsednik ove organizacije Boris Milićević objašnjava da je cilj akcije predstavljanje stavova, a ne političko usmeravanje gej populacije.

"Mi nećemo reći za koga gejevi i lezbejke i uopšte njihovi prijatelji i porodice treba da glasaju, nego ćemo mi jednostavno saopštiti šta su kandidati odgovorili, a posle glasači neka sami odluče. Cilj jeste da jedan problem o kojem političari uglavnom ćute bude obuhvaćen u političkoj debati, i u predizbornoj kampanji i posle", kaže Milićević.

U svetu se procenjuje da se broj homoseksualnih osoba u svakom društvu kreće između 6 i 10 procenata, što bi u aktivnom biračkom telu Srbije moglo da iznosi približno 400.000 glasova.

Svetlana Logar iz agencije Stratedžik marketing objašnjava da je taj deo populacije očito zanemaren u kampanjama i da im se niko od predsedničkih kandidata ne obraća.

"Iako se procenjuje da je to jedna prilično velika grupacija ljudi, i predsednička kampanja i mnoge druge situacije su prilika da se vidi koliko su oni u našem društvu nepostojeći. Može da se napravi izuzetak LDP-a, koji svaki put, iako ne navodi direktno kojoj grupaciji se obraća, insistira na različitosti i toj vrsti tolerancije", kaže Svetlana Logar.

Logarova veruje da će odgovori predsedničkih kandidata na pitanja Gej strejt alijanse, ako ih uopšte i bude, biti vrlo uopštena, jer većina birača u Srbiji, kako primećuje, nije sklona da podrži tu vrstu različitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: