Kosovo: Hašim Tači premijer

Skupština Kosova izabrala Vladu Kosova, na čelu sa Hašimom Tačijem iz Demokratske partije Kosova (DPK).

Izvor: FoNet

Sreda, 09.01.2008.

08:02

Default images

Za zamenike premijera izabrani su Hajredin Kuči (DPK) i Ram Manaj iz Demokratskog saveza Kosova (DSK). Predsednik Skupštine je Jakup Krasnići iz DPK-a, a predsednik Kosova Fatmir Sejdiu iz DSK-a. "Pripremamo se, odmah na početku ove godine, da Kosovo učinimo nezavisnim i suverenim", rekao je Tači pred Skupštinom. On je dodao da se Kosovo nalazi na najvažnijoj raskrsnici u istoriji.

"Godina koju smo započeli nosi ne samo mnoge izazove, već i nadu i poverenje u mogućnosti za dalje kretanje unapred", rekao je Tači .

Kada je reč o ministrima u novoj vladi Kosova, za ministra rada i socijalnog staranja izabran je Nenad Rašić (Samostalna liberalna stranka), a njegov partijski kolega Boban Stanković za ministra za povratak i zajednice.

Ministar ekologije i prostorno planiranje biće Mahir Jagdžilar (Turska demokratska partija Kosova).

Ministar privrede i finansija je Ahmet Šalja iz Demokratske partije Kosova (DPK), ministarka pravde Nekibe Keljmendi (DSK), ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti (DPK), ministar zdravstva Aljuš Gaši (DSK), ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Enver Hodžaj (DPK), ministarka energetike i rudarstva Justina Široka-Pulja (DPK).

Za ministra poljoprivrede šumarstva i seoskog razvoja izabran je Idriz Vehapi (DPK), za ministra javnih službi Arsim Bajrami (DPK), za ministra saobraćaja i telekomunikacija Fatmir Ljimaj (DPK), za ministra trgovine i industrije Ljutfi Žarku (DSK), za ministra kulture, omadine i sporta Skender Hiseni (DSK) i za ministra lokalne uprave Sadri Ferati(DSK).

Skupština je izabrala i zamenike ministara.

Predlogu sastava nove kosovske vlade prethodile su konsultacije Tačija sa predsednikom Kosova i Demokratskog saveza Kosova Fatmirom Sejdiuom.

Sejdiu ponovo izabran za predsednika

Skupština Kosova danas je u trećem krugu glasanja za predsednika Kosova ponovo izabrala Fatmira Sejdiua iz Demokratskog saveza Kosova.

Sejdiua je podržalo 68 od 118 prisutnih poslanika. Njegov protivkandidat, Naim Maljoku, dobio je 39 glasova.

U trećem krugu, za izbor predsednika bila je potrebna prosta većina glasova.

Sejdiu je u drugom krugu glasanja dobio 61 glas, a u prvom jedan glas više. Maljokua je i prvi i drugi put podržalo 37 poslanika.

Kritike na račun koalicije

Opozicione političke partije na Kosovu su ocenile da koalicija između Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova neće doneti pozitivne rezultate, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Potpredsednika Alijanse "Novo Kosovo" Ibrahim Makoli ocenio je da je to neprincipijelna koalicija osuđena na neuspeh.

Prema oceni Makolija, koalicija, koju čine dve stranke koje su bili najveći međusobni rivali, neće garantovati efikasnost organa i institucija.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi rekao je da je kompromis postignut na nekim uskim političkim ineteresima, koji ne predstavljaju poštovanje stavova članstva DPK-a i DSK-a, koji su protiv takve koalicije.

Prema rečima Isufija, taj kompromis će doneti štetu političkim procesima na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: