Slovenija: Poskupljenja i monopol

Zbog predstojećih velikih poskupljenja u Sloveniji su nastale gužve po prodavnicama, za visoke cene mngoi krive monopol.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2008.

11:48

Default images

Cene u Sloveniji ne prestaju da rastu, a novi najavljeni veliki porast cena izazvao je tokom vikenda gužve po prodavnicama, tako da su samo Ljubljanske mlekare svoju prodaju povećale za tri do četiri puta. Proizvođači novi porast cena opravdavaju porastom cena sirovina i nafte, iako mnogi smatraju da su visokim cenama doprinele i velike trgovačke marže.

Trgovci objašnjavaju da su za porast cena krivi pre svega dobavljači, dok je slovenačka kancelarija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Merkatora, Špara Slovenija i Engrotuša, zbog verovatnoće da pomenuta trgovačka preduzeća zloupotrebaljavaju preovlađujući položaj na slovenačkom tržištu.

Samo u Merkatoru su, za 13 do 20 odsto, porasle cene mleka i mlečnih proizvoda.

Ljubljanske mlekare su prošle godine, zbog uvođenja evra, podigle cene za 6 do 7 odsto, u oktobru za još 11 odsto, a u januaru će cene podići za dodatnih 12 do 16 odsto.

Cene hrane u Sloveniji rastu dvostruko više nego u zoni evra, pa je tako ulje Oljarne fram poskupelo za 35 odsto, Zvijezda ulje za oko 11 odsto, a Vigrosa za 18 do 23 odsto.

Čokolada je poskupela za 10 odsto, a testenine za od 18 do 31 odsto.

Slovenački potrošači su tokom vikenda napravili gužve u prodavnicima, stvarajući zalihe hrane čija poskupljenja su najavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: