Pakistan: Bez stranih trupa

Pakistan neće dozvoliti nijednoj zemlji da izvodi vojne operacije na njegovoj teritoriji, saopštile su vlasti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2008.

11:24

Default images

Time su odbačeni navodi da SAD razmišljaju o tome da svojim snagama dozvole da deluju u Pakistanu. "Njujork tajms" je juče objavio da Vašington razmatra mogućnost da odobri agresivne vojne operacije Centralne obaveštajne agencije (CIA) i vojske u Pakistanu zbog izveštaja obaveštajnih službi da Al Kaida i talibani nameravaju da pojačaju akcije kako bi dodatno destabilizovali tu zemlju.

Vlada u Islamabadu i pakistanska vojska odbacili su izveštaj američkog dnevnika i poručili da neće odobriti takve akcije, preneo je Rojters.

"Pakistanski stav prema ratu protiv terorizma potpuno je jasan: akcije na teritoriji Pakistana mogu da preduzimaju samo pakistanska vojska i pakistanske bezbednosne agencije", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Muhamed Sadik.

"Nijednoj drugoj zemlji neće biti dozvoljeno da sprovodi operacije u Pakistanu. O tome je odlučeno na najvišem nivou", naglasio je Sadik.

Portparol pakistanske vojske general-major Vahid Aršad takođe je odbacio novinske navode kao neistinite i poručio da nikakva američka vojna akcija, ni javna ni tajna, neće biti dozvoljena.

Područje na severu Pakistana, koje se graniči sa Avganistanom, pod kontrolom je plemena i predstavlja "raj" za članove Al Kaide i talibanske borce koji su pobegli iz Avganistana posle američke invazije 2001. godine.

Pakistanske snage bezbednosti od tada se bore protiv ekstremista, a predsednik Pervez Mušaraf je glavni saveznik SAD u regionu u borbi protiv terorizma.

Vlasti u Islamabadu strahuju da bi, ako odobre akcije stranih trupa na svojoj teritoriji, izazvale žestok otpor paštunskih plemena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: