Čanak: Ugrožen identitet Vojvodine

Lider LSV Nenad Čanak rekao da je identitet multikulturalne i multietničke Vojvodine ugrožen pred naletom etnonacionalizma.

Izvor: B92

Subota, 29.12.2007.

12:03

Default images

Čanak je sinoć na tribini "Kulturni identitet Vojvodine" u Pančevu rekao da se pitanje Vojvodine "uporno gura pod tepih, uz neprestane izgovore da postoje važniji problemi, poput Kosova".

"I dok oni pričaju o Kosovu kao duši Srbije, poenta priče je raspisivanje tendera za prodaju Geneksa i prodaja Naftne industrije Srbije", rekao je Čanak.

On je kazao da inače ne psuje, "ali da je jedino psovkama uspeo da se nametne u Beogradu, jer oni drugi jezik ne razumeju".

Novinar Teofil Pančić ocenio je da je Vojvodina imala svoj identitet i juče, da ga ima danas i da će imati i sutra.

Prema njegovim rečima, vojvođanski identitet nije sadržan samo u pitanju novca i pljačke Vojvodine, nego u činjenici da je Vojvodina politički, kulturni i istorijski entitet.

Pančić je kazao da je vojvođanski identitet "ugrožen zbog naleta etnonacionalizma koji identitet svodi na etničku i versku pripadnost".

Novinar Miloš Vasić rekao je "da je san srpskih nacionalista da u Srbiji ostanu samo Srbi".

"Međutim, ni to im neće biti dovoljno, pošto će i tada naći neprijatelje jer je za njih opasnije biti loš Srbin nego ne biti Srbin", rekao je Vasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: