Suđenje Morini privodi se kraju

Na suđenju Sinanu Morini, optuženom za zločine na Kosovu, završeno izvođenje dokaza. Sutra iznošenje završnih reči.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2007.

16:17

Default images

Morina se po optužnici, sa još 34 pripadnika "orahovačke grupe" OVK tereti za napad, proterivanje i zatvaranje srpskih civila u selu Opteruša u opštini Orahovac, u periodu između 17. i 21. jula 1998. godine, kao i paljenje i uništavanje imovine i verskih objekata. Suđenje pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu počelo je 17. oktobra ove godine i saslušano je oko 20 svedoka.

Morina je negirao učešće u zločinu, navodeći da u tom periodu nije bio u Opteruši, već u Nemačkoj i da se radi o nekom drugom Sinanu Morini.

Tokom dvomesečnog postupka, od svedoka i preživelih žrtava napada OVK, Morinu je prepoznala samo Slavica Blanzić iz sela Opteruša, koja je i potvrdila navode optužnice.

Morina se po optužnici tereti da je osam žena iz Opteruše prebacio do sela Zočište, a zatim u selo Samodreža gde su bile zatvorene do 21. jula, dok su nepoznati pripadnici "orahovačke grupe" tukli, a zatim prevezli osam muškaraca do mesta Volujak gde su ih ubili.

Ubijeni su Božidar, Novica, Mladen i Nemanja Božanić, Spasoje i Miodrag Burdžić, Spasoje Banzić i Sreten Simić, a njihova tela pronađena u aprilu 2005. godine u jami Volujak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: