Rehabilitovan Slobodan Todorović

Rešenjem Okružnog suda u Valjevu rehabilitovan je mašinski inženjer Slobodan Todorović.

Izvor: Beta

Sreda, 19.12.2007.

15:07

Default images

Pred Okružnim sudom u Valjevu, Todorović, nekadašnji profesor Tehničke škole, 1975. godine bio je osuđen na dva meseca zatvora zbog rečenice izgovorene u školskoj zbornici: "Tito je u Kolubarskoj bici učestvovao na strani Austrougarske vojske".

Ta presuda je potvrđena i na Vrhovnom sudu Srbije.

Na izdržavanje kazne otišao je bez posebnog poziva, u decembru iste godine, a prema zvaničnoj verziji preminuo je četvrtog dana po dolasku u šabački zatvor od infarkta.

Porodica je tvrdila da je Slobodana Todorovića fizički maltretirao jedan od zatvorskih stražara.

Todorović je imao 32 godine, bio je oženjen i otac dvoje maloletne dece. Zahtev za rehabilitaciju podnela je njegova sestra Svetlana Dimitrijević, profesor u penziji iz Valjeva.

Sud je posle 32 godine utvrdio da je Todorović osuđen iz političkih i ideoloških razloga.

Todorović nije bio član SKJ, ali je o njegovom ponašanju raspravljala osnovna organizacija SKJ u Tehničkoj školi i ocenila da se on, bez obzira na uspešan stručni rad, ne može zadržati na mestu predavača i vaspitača omladine.

"Kada se ima u vidu da je pre suđenja, a odmah posle događaja, školska partijska organizacija već dala svoj sud o tome, nesumnjivo je da Todorović, u društvenim okolnostima tog vremena, nije mogao imati pravično suđenje na način kako se to danas shvata u pravnoj teoriji i nastoji sprovesti u praksi", stoji u rešenju o rehabilitaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: