Novi predsednik Južne Koreje

Građani Južne Koreje su na danas održanim izborima, prema nezvaničnim rezultatima, izabrali Li Miung Baka za novog predsednika.

Izvor: Beta

Sreda, 19.12.2007.

13:34

Default images

Li, bivši gradonačelnika Seula,koji je obećao da će poboljštati ekonomiju i odupreti se Severnoj Koreji, osvojio je 50,3 odsto glasova, dok je njegov najveći suparnik na izborima, kandidat liberala Čung Dong Jung dobio 26 odsto glasova, pokazuju predviđanja anketa na biračkim mestima.

To je najveća razlika između dva kandidata od kako su u Južnoj Koreji počeli da se održavaju demokratski izbori, pre 20 godina.

Novi predsednik treba da položi zakletvu 25. februara, a zvanični rezultati predsedničkih izbora biće saopšteni kasnije danas.

Kandidat vladajuće liberalne partije Čung Dong-jung priznao je pobedu konzervativca Li Mjung-baka na današnjim predsedničkim izborima u Južnoj Koreji.

"Prihvatam ono što je narod danas odlučio i nadam se da će novoizabrani predsednik Li Mjung-bak dobro voditi zemlju", rekao je Čung na konferenciji za štampu koju je prenosila televizija, javio je Rojters.

Kako su pokazala istraživanja, na ovim izborima biračima je najvažnija bila ekonomija, zbog čega su verovatno najveću podršku za upravljanje zemljom ukazali Liju, koji je i bivši fukcioner kompanije Hjundai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: