Stiven Šuk otišao s Kosova

Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk napustio je Kosovo pošto mu je saopšteno da njegov ugovor neće biti obnovljen.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.12.2007.

10:07

Default images

Zamenik šefa UNMIK-a, penzionisani američki general Stiven Šuk vratio se u SAD jer mu nije produžen mandat, izjavio je danas portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko. Ivanko je na konferenciji za novinare rekao da UNMIK nije zvanicno informisan od razlozima te odluke i dodao da je Šuk napustio Kosovo juče i da se nalazi u Njujorku na konsultacijama.

Prema rečima Ivanka, sef UNMIK-a Joahim Riker žali zbog odlaska Šuka.

Šuk je u septembru ove godine na konferenciji za novinare obelodanio da je unutrašnja kontrola UN započela istragu protiv njega.

On je tada rekao da je istraga usmerena na bliske veze koje navodno ima sa kosovskim zvaničnicima, uključujući ministra energetike Ethema Čekua, koji je vodio više miliona dolara vredan projekat za igradnju elektrane na Kosovu i zbog navodnih veza sa nekim ženama zaposlenim u UNMIK-u.

Takođe, Šuk je pod istragom i zbog saradnje sa bivšim liderom Oslobodilačke vojske Kosova Ramušem Haradinajem, kojem se pred haškim tribunalom sudi za teške zločine nad Srbima, Romima i Albancima u dečanskom kraju u proleće i leto 1998. godine.

Šuk je juče napustio pokrajinu pošto mu je saopšteno da njegov ugovor neće biti obnovljen, prenela je juče agencija AP, koja je navela i da njegov mandat na mestu zamenika šefa UNMIK zvanično ističe 31. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: