Lajčak: Kako do parafiranja

Međunarodni i izaslanik EU za BiH Miroslav Lajčak razgovarao danas u Briselu s evropskim komesarom Olijem Renom.

Izvor: Beta

Utorak, 27.11.2007.

19:23

Default images

Deklaracija iz Mostara i sarajevski dogovor političkih vođa Bosne i Hercegovine bi mogli biti osnova koja vodi parafiranju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i BiH, ali se dotle još nije došlo,kazao je Lajčak posle sastanka.

Visoki predstavnik je, takođe, u izlaganju i raspravi u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, istakao da je cilj da Bosna zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom krene u integraciju u EU.

On je potvrdio spremnost da i dalje koristi svoja "bonska ovlašćenja sve dok postoji politički i institucionalni zastoj".

Rekao je i da koraci koje je učinio vode jedino sprečavaju blokade delovanja centralne vlade i ne ugrožavaju dejtonsko ustrojstvo zemlje i ustavna prava tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Lajčak je naglasio da su nužna i nova ustavna rešenja za Bosnu jer, kako je primetio, Dejton je status kvo, a to nije napredak.

U srži spora oko ustavne reforme je, po njegovim rečima, to da Bošnjaci Bosnu žele kao modernu, unitarnu, funkcionalnu državu, za Srbe to mora biti ustav kojim će sa dva entiteta na centralnu vlast preneti ona ovlašćenja koja žele, dok Hrvati žele federalnu državu od tri ili četiri jedinice.

Novi ustav će biti veoma teško, ali ne i nemoguće izraditi, mada to mora biti "domaći prozvodi", podvukao je Lajčak.

Republika Srpska prihvata Bosnu i Hercegovinu, pod uslovom da je prizna kao partnera, objasnio je visoki predstavnik.

On je dodao da "zasad postoji problem poverenja između partnera i to je stvarnost s kojom se mora suočiti".

"Ali imam dobrih razloga da verujem da se predstavnici Republike Srpske osećanju delom Bosne i Hercegovine i ono što traže se svodi na to da se na institucionalnom planu prestane s dovođenjem u pitanje da je RS jedan od stubova koji čine BiH", rekao je Lajčak.

A na međunarodnom planu je stav RS, kaže Lajčak, da postoje dva entiteta i da država (BiH) nema pravo da dovede u pitanje postojanje dva entiteta.

Lajčak je snažno istakao nužnost uspostavljanja jedinstvenog tržišnog sistema u Bosni i Hercegovini i rekao da ne može da pojmi da neki političari u zemlji ne vide da njihovi potezi vode sužavanju puta koji vodi napretku i pridruživanju Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: