Jelić: Moja brigada nije zločinačka

Penzionisani general Krsman Jelić izjavio je u Hagu da pripadnici njegove brigade nisu činili zločine nad albanskim civilima.

Izvor: Beta

Utorak, 27.11.2007.

15:33

Default images

Jelić, koji je bio zapovednik 243. mehanizovane brigade VJ u Uroševcu, svedoči pred Tribunalom u odbranu tadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa VJ Vladimira Lazarevića, optuženog za zločine nad Albancima u prvoj polovini 1999. "U mojoj brigadi nije bilo najtežih krivičnih dela - ratnih zločina. Bilo je krađe i pljačke, ali su svi počinioci krivično gonjeni", rekao je general Jelić.

Zastupnici optužbe su, tokom unakrsnog ispitivanja, svedoku sugerisali da albansko stanovništvo s područja Kačanika i Uroševca nije napuštalo Kosovo zbog NATO bombardovanja, što je Jelić tvrdio, nego zato što su ih proganjali Vojska Jugoslavije i policija.

"Moje snage nikog nisu proterivale, bile su u rejonu za odbranu i samo su odgovarale na napade...Tvrdim da VJ nije organizovala nikakvo proterivanje, a pretpostavljam da ni MUP nije", odgovorio je Jelić.

Odbrana generala Lazarevića je, u nastavku procesa, pred sudsko veće Ijana Bonomija (Iain Bonomy) izvela svog trećeg svedoka, penzionisanog pukovnika VJ Milorada Filipovića, koji je za vreme sukoba na Kosovu bio komandant Prištinskog garnizona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: