Proces protiv UN u Hagu

Okružni sud u Hagu dozvolio vođenje postupka protiv Ujedinjenih nacija i Holandije zato što nisu sprečili zločin u Srebrenici.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 27.11.2007.

14:03

Default images

Predmetu je pokrenut po tužbi grupe "Majke Srebrenice". Time je napravljen presedan u istoriji evropskog i svetskog pravosuđa, javljaju banjalučki elektronski mediji. U tom predmetu UN su se pozvale na imunitet kako bi sprečile vođenje postupka, ali je sud napravio presedan i doneo odluku kojom je obevezao UN da učestvuju u postupku.

Advokat Marko Geritsen, koji zastupa porodice žrtava, izjavio je danas da je sud podržao njihove argumente da UN ne mogu automatski da dobiju imunitet.

"UN imaju obavezu da spreče genocid. Traženje imuniteta u slučaju genocida, kao što je slučaj sa dramom u Srebrenici, nije usaglašeno sa samom objektivnošću UN i njenim međunarodnim obavezama", rekao je Geritsen, prenela je agencija Rojters.

Član međunarodnog advokatskog tima Semir Guzin, koji zastupa šest hiljada podnosilaca tužbe protiv UN i Holandije, rekao je da je ovo prvi put da se dozvoli vođenje postupka protiv svetske organizacije.

"Presuda još nije donesena o meritumu stvari, ali će prvi put UN učestvovati u postupku u kojem će tek onda izaći na videlo mnoge stvari, koje su pogrešno urađene u predmetu Srebrenica", rekao je Guzin.

Guzin je rekao da u advokatskom timu smatraju da će se samom dozvolom o vođenju postupka protiv UN i Holandije izvršiti ogroman pritisak na tužene i da bi se mogli stvoriti realni uslovi za "eventulano postizanje sudske nagodbe".

Pošto pred lice pravde još uvek izvedeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji su optuženi pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici, porodice žrtava su saopštile da traže od holandskog suda priznanje i zadovoljenje zbog tragedije koja se dogodila.

Podnosioce tužbe zastupa tim advokata iz Holandije i BiH, a tužba protiv UN i Holandije podnesena je jer je Srebrenica u vreme napada Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine, kada je ubijeno oko osam hiljada Bošnjaka, bila zaštićena zona u kojoj su bili holandski vojnici pod komandom UN.

Holandska vlada, na čelu sa premijerom Vimom Kokom, podnela je ostavku 2002. godine, zbog izveštaja o masakru gde se optužuju političari zbog toga što su poslali holandske vojnike na "nemoguću misiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: