Rehabilitovan prvi Albanac

Diplomirani filozof iz Bujanovca, profesor Sevdailj Hiseni prvi je Albanac rehabilitovan u vranjskom Okružnom sudu, saznaje Beta.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.11.2007.

14:43

Default images

"Podnosilac zahteva Sevdailj Hiseni bio je žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga, čime je bio lišen prava na zaposlenje i prava na slobodu izražavanja", navedeno je u rešenju predsednika Veća sudija Marine Anđelković.

"Sud je utvrdio da sam ja 1983. godine bio primljen na mesto profesora u osnovnoj školi u selu Zarbince u opštini Bujanovac, ali da nisam mogao da radim jer mi Opštinski komitet Saveza komunista nije dao saglasnost zbog, kako je to tada ocenjivao, moralno-političke nepodobnosti", kazao je Hiseni.

Prema njegovim rečima, sud u Vranju je, takođe, utvrdio da je Državna bezbednost u Bujanovcu 1994. godine zabranila rasturanje njegove satirične knjige "Kada ti se sreća nasmeši", a zaplenjeni tiraž uništila.

"Ta knjiga je bila razlog da Opštinski sud u Bujanovcu 1996. godine protiv mene pokrene postupak zbog 'izlaganje poruzi naroda i narodnosti Jugoslavije'", kazao je Hiseni i dodao da je taj, "od početka naopaki proces" prekinut 2001. godine posle više od dvadeset rasprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: