Skupština o Zakonu o predsedniku

Skupština Srbije završila večeras načelnu raspravu o predlozima Zakona o predsedniku Republike i o izborima za predsednika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2007.

13:19

Default images

Raspravu o amandmanima na te vladine predloge počeće u sredu. Parlament sutra neće raditi, jer po Poslovniku od načelne do rasprave o amandmanima treba da prodje 24 sata.

Obrazlažući predložene zakone ministar Milan Marković naveo je da su vladini predlozi usklađeni sa Ustavom Srbije, a da se njihovim usvajanjem ispunjavaju obaveze iz Ustavnog zakona. Poslanici opozicionih stranaka iz LDP-a i SRS-a kritikovali su predložene zakone i zbog nedovoljno precizno definisanja nespojivosti funkcije predsednika sa drugim javnim funkcijama, ali i dodeljivanja mandata za sastav vlade.

Predloženim zakonom predviđeno je, takođe i da supruga predsednika republike, zbog te svoje uloge, prima platu iz državnog budžeta.

Obrazlažući predloge Zakona Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izneo je stav da će i jedan i drugi zakon u praksi dati dobre rezultate. Marković se nije složio sa zamerkama poslanika opozicije.

"Mi ne možemo odvojiti politiku od političkih stranaka i mislim da je to svima jasno i ne treba da se pravimo kao da politika odvojena od političkih stranaka . U većini zemalja uopšte nije praksa da se narkon izbora na neku javnu funkciju podnosi ostavka na stranačku funkciju. Prema tome, ne vidim razloga zašto bi Srbija sada bila nešto posebno u odnosu na svet", objasnio je Marković.

On kaže i da je u svim demokratskim državama normalno da supruga predsednika republike ima određena prava i određene obaveze.

"One su vrlo često protokolarne prirode, zatim vrlo često su i humanitarne prirode. Mislim da je to sasvim normalno da i u Srbiji bude tako i mislim da nema nikakve dileme da smo primenili pravilo koje je provereno i postoji u savremenim demokratskim zemljama", rekao je Marković.

Poslanik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je Predlog zakona neprecizno određuje koje su javne funkcije nespojive sa predsedničkom funkcijom.

On je izneo zamerke na način kojim Zakon određuje dodeljivanje mandata za sastav Vlade nakon parlamentarnih izbora. Jovanović smatra i da supružnik predsednika ima pravo na primanja iz budžeta ukoliko vrši protokolarne obaveze, ali ne i druge društvene delatnosti, kako je precizirano Predlogom zakona.

"Mi tražimo da se definišu te druge društvene delatnosti. Ja ne mislim da suprug, ili supruga predsednika treba da prima platu iz budžeta zato što ide na modnu reviju", kazao je Jovanović.

Za šefa poslaničke grupe radikala Tomislava Nikolića predlog zakona o predsedniku republike izgleda kao da je napisan za sadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

"Zakon o predsedniku republike se odnosi na Borisa Tadića, delimično kao na onoga ko vrši sada funkciju, a mnogo mu je važniji onaj deo o bivšem predsedniku republike, koji će ga se ticati najverovatnije negde od februara kako ja to vidim i kako se stvari razvijaju. I zato je mnogo bolje razrađeno to šta biva sa bivšim predsednikom, nego šta će u stvari da radi predsednik republike. I ovo je u stvari zakon o bivšem predsedniku republike", rekao je Nikolić.

Predloženim zakonima predviđeno je da se izbori za predsednika raspisuju 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike, tako da bi trebalo da se održe 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Predloženi zakoni predviđaju dva mandata za predsednika koji po njima bude izabran na predstojećim predsedničkim izborima.

"Spremni zakoni o lokalnim izborima"

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Milan Marković izjavio danas da su zakoni o lokalnim izborima spremni.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je njegovo ministarstvo pripremilo tri verzije zakona o lokalnim izborima i dve verzije zakona o lokalnoj samoupravi. "Mi smo učinili sve što je do nas. Vlada Srbije treba da odluči koji će od tih zakona ići u proceduru i tu više ministarstvo ne može ništa da odluči", rekao je Marković.

On je kazao kako se nada da će se predlozi zakona naći u Skupštini pre 31. decembra jer će, u suprotnom, izbori morati da se raspišu i održe po postojećim zakonima.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da bi u skupštinsku proceduru Vlada Srbije što pre trebalo da pošalje zakone neophodne za lokalne izbore.

"Vlada mora da pošalje ta zakone u skupštinsku proceduru što pre. Ne vidim kako je moguće raspisati izbore u roku koji propisuje Ustavni zakon, ukoliko se ne promene odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi koje predviđaju indirektno biranje izvršnih organa lokalnih samouprava", rekao je Dulić novinarima u parlamentu.

On je istakao da će se apsolutno pridržavati Ustavnog zakona za raspisivanje lokalnih izbora, ali da jedini problem koji može da ima je taj da ne može da raspiše izbore, jer zakon koji definiše izbor za lokalnu samoupravu nije u skaldu sa novim Ustavom.

Ustavnim zakonom je predviđeno da predsednički, lokalni i pokrajinski izbori budu raspisani do 31. decembra.

Izbore je moguće raspisati posle 31. decembra samo ako se promeni Ustavni zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: