Pakistan: 60 žrtava u sukobima

U odvojenim sukobima u Pakistanu danas je poginulo 60 ljudi.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.11.2007.

12:18

Default images

Pakistanske oružane snage napale su artiljerijom i helikopterima protalibanske ekstremiste na severu zemlje i ubile najmanje 40 sledbenika radikalnog imama Maulana Fazlule, saopštila je danas vojska. U međuvremenu, pakistanske vlasti saopštile su da je najmanje 20 ljudi poginulo danas, dok je oko 100 ranjeno u sukobima sunita i šiita u plemenskom regionu na severozapadu Pakistana, u blizini granice s Avganistanom.

Sukobi su izbili juče u gradu Paračinar, u regionu Kuram, pošto je nepoznata grupa naoružanih muškaraca otvorila vatru, zbog čega je u pojedinim delovima grada uveden policijski čas, preneo je Rojters.

"Sedam žrtava prebačeno je od juče u bolnicu, a još 91 osoba je na lečenju zbog zadobijenih rana", rekao je predstavnik glavne bolnice u Kuramu.

U sukobima vojske i protalibanskih ekstremista u okrugu Svat, na severu Pakistana, juče je u svojim uporištima ubijeno oko 40 pobunjenika, više desetina je ranjeno, a ukupno ove sedmice ubijeno je 100 ekstremista i četiri vojnika, precizirao je portparol vojske, general-major Vahid Aršad, preneo je AP.

Aršad je rekao da vojska i danas nastavlja da napada položaje pobunjenika, pokušavajući da ih potisne iz Svata.

Zvaničnici su saopštili da u sukobima ima i poginulih civila, čije su kuće pogodili projektili.

Imam Fazlula, koji podržava talibansko viđenje islamskih zakona, pozvao je svoje pristalice na sveti rat - džihad protiv pakistanske vojske.

Fazlulin portparol Siradžudin potvrdio je da je vojska pojačala napade, ali tvrdi da među pristalicama njegovog pokreta ima tek nekoliko žrtava.

On je, takođe, optužio pakistansku vojsku da napadajući sela i gradove, ubija nedužne ljude, dok vojska s druge strane, tvrdi da ekstremisti koriste civile kao živi štit.

Sukobi u distriktu Svat desili su se u vreme posete zamenika državnog sekretara SAD Džona Negropontea Islamabadu, gde je doputovao na razgovore o političkoj krizi nastaloj zbog odluke predsednika Perveza Mušarafa da, pre dve nedelje, uvede vanredno stanje u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: