"Iza napada stoje Srbi"

Poslanica G17 plus u Skupštini Srbije Stojanka Petković kaže da su "molotovljeve koktele" na njenu kuću u Zvečanu bacili Srbi.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2007.

11:04

Default images

"Ovo nisu uradili Albanci, ovo su uradili Srbi i želim da javnost to zna. Moj politički progon počinje kada sam se kao poslanik kandidovala na listi G17 plus jer se moja borba svodi na borbu protiv korupcije i kriminala, za pravdu i istinu, za skretanje pažnje tamo gde rad nije dobar", rekla je Petkovićeva mitrovičkom radiju "Kontakt Plus".

Petkovićeva je naglasila da se stranka G17 plus nije prijavila za učešće na izborima na Kosovu.

"G17 plus se kao stranka nije prijavila za pokrajinske izbore. Građanska inicijativa G17 plus se prijavila za izbore u Štrpcu, Leposaviću i Zvečanu ali je pre tri nedelje odustala od učešća i istovremeno pozvala građane da ne učestvuju na izborima", dodala je ona.

Osećam se poražena kao osoba koja se već nekoliko godina bavi politikom i bori protiv separatizma i protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, rekla je Petkovićeva.

Ona je navela i da nedavno dobila pretnje da će na nju biti izvršen atentat, u šta tada, kako je kazala, nije mogla da veruje.

Ovaj podatak preksinoć sam iznela na Odboru Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju pred velikim brojem novinara, kazala je ona i dodala da je iz beogradskog dnevnika "Alo" saznala da je na tom istom sastanku njoj prećeno.

"Volela bih da te novine ljudi pročitaju i shvatiće poruku meni i mojoj porodici. Sve što neko želi politički da razreši sa mnom neka to učini, ali nemoj da mi dira porodicu i decu, jer ovo nije poruka upozorenja niti je politička, već je poruka smrti", kazala je Petkovićeva.

KPS: Nepoznat motiv napada

U napadu nema povređenih. Regionalni porparol Kosovske policijske službe (KPS) Besim Hoti je izjavio za B92 da je na garažu porodične kuće Petkovića u ulici Vuka Karadžića u Zvačanu, sinoć oko 21 sat bačen "Molotovljev koktel". Požarom je zahvaćeno jedno vozilo i pričinjena je znatna materijalna šteta, rekao je Hoti.

U policiji kažu da je istraga u toku i da im nije poznat motiv napada.

Desimir Petković nekadašnji predsednik opštine Zvečan u izjavi za B92 rekao je da je meta napada bila porodična kuća od koje se zapaljiva naprava odbila i završila na krovu garaže.

Petković takođe kaže da ne zna šta je motiv napada.

Samardžić: Još jedan pokušaj zastrašivanja

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je sinoć da napad na kuću poslanice Skupštine Srbije Stojanke Petković predstavlja još jedan pokušaj zastrašivanja Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Očigledno je želja mnogih na Kosovu i Metohiji da se Srbi, zbog straha za svoju egzistenciju, sele iz pokrajine", rekao je Samardžić agenciji Beta.

"Najoštrije osuujem ovaj gnusni teroristički čin i tražim, pre svega od UNMIK-a, ali i od svih odgovornih, gde spada i KPS da što pre pronau počinioce i svima pokažu razloge za taj teroristički akt", naveo je Samardžić.

G17 plus: Napad na državu

Predsednik Izvršnog odbora G17 PLUS Tomislav Damnjanović održao je danas sastanak sa predsednicima opštinskih odbora G17 Plus sa teritorije Kosova i Metohije.

Na sastanku je još jednom najoštrije osuđen sinoćni akt nasilja i pokušaj zastrašivanja. G17 plus od UNMIK-a i Kosovske policijske službe zahteva da što pre otkriju počinioce ovog zločina, a od države Srbije očekuje da učini sve da zaštiti narodnu poslanicu Skupštine Srbije i njenu porodicu, saopštila je pres služba G17 plus.

U saopštenju se navodi da je taj napad ne samo pokušaj ubistva porodice Petković, već i napad na državu i njenu najvišu instituciju, Skupštinu Srbije, koji ne sme proći nekažnjeno.

I odbor Demokratske stranke za Kosovo i Metohiju osudio je danas napad na kuću poslanika G17 plus u Skupštini Srbije Stojanke Petković i zatražio hitno pornalaženje počinilaca.

"Zahtevamo od predstavnika Kosovske policijske službe i UNMIK policije da ulože maksimalne napore tokom istrage u cilju privođenja pravdi odgovornih za napad na porodičnu kuću Petkovića", navodi se u saopštenju pokrajinskog odbora DS-a koje je potpisao Goran Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: