B92 nabavio ekološko vozilo

B92 i Tojota pokrenuli su akciju za očuvanje životne sredine. Zato je novi model Tojote Prius postao deo voznog parka B92.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2007.

20:03

Default images

Taj automobil kombinuje karakteristike benzinskog i električnog motora i daje izvanredne ekološke rezultate. Napredni sistem kontrole hibridnog vozila koristi električni motor kao glavni izvor snage. To praktično znači da se za punjenje baterije za pogon motora koristi energija koja se stvara kretanjem pa čak i kočenjem vozila.

Između ostalog, benzinski motor se automatski gasi kada se Prius zaustavi u saobraćaju.

"Dogovorili smo se da jedan auto Tojota prius damo na raspolaganje RTV B92, koja će kao svetao primer da to vozilo koristi, pokazuje drugima i manje zagađuje čovekovu okolinu u svojim dnevnim aktivnostima" rekao je Boban Radoičić, direktor Tojote Srbija.

Tojota prius, po grubim statistikama, za godinu dana ispustu jednu tonu manje ugljen-dioksida nego prosečan automobil. B92 i Tojota pokušaće da omoguće i razne olakšice sadašnjim i budućim vlasnicima Priusa.

Direktor B92 Veran Matić kaže da je potrebno stimulisati ljude da kupuju takva vozila.

"Dakle - da li će to biti oslobađanje od poreza ili neke druge, pronaćićemo najbolje moguće, najbolju dosadašnju praksu iz sveta i pokušati da tako nešto predložimo našim i poreskim organima, našoj vladi, lokalnim samoupravama", kazao je Matić.

Sledeći korak u promovisanju ideje očuvanja čovekove okoline jeste da i druga vozila B92 počnu da koriste biogorivo. Po mišljenju rukovodstva ovo je automobil budućnosti, a što ranije krenemo ka njoj imaćemo bolje efekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: