Uskoro strategija održivog razvoja

Strategija održivog razvoja Srbije trebalo bi početkom naredne godine da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2007.

18:00

Default images

Strategija održivog razvoja, osim što predstavlja jedan od uslova za pregovore sa Evropskom unijom, bitna je ponajviše zbog toga što ima za cilj da unapredi kvalitet života u Srbiji. Cilj strategije je da uspostavi ravnotežu između ekonomskog, privrednog i tehnološkog razvoja, razvoja društva na bazi socijalne ravnoteže i zaštite životne sredine, uz racionalno raspolaganje prirodnim resursima.

Da bi se to i izvelo, neophodno je da se obezbedi uravnotežen i usklađen ekonomski, socijalni i ekološki razvoj društva, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić na predstavljanju strategije u Novom Sadu.

Iako se Srbija ekonomski razvija veoma brzo, taj razvoj je dugoročno neodrživ jer su resursi, kako prirodni tako i ljudski, ipak ograničeni, te je neophodno povećati energetsku efikasnost, ali i ulagati u kvalitet radne snage, navodi se u Strategiji.

Osim toga potrebno je mnogo raditi i na ekološkoj regulativi, što najbolje ilustruje činjenica da je oko 30 odsto zakona koje treba uskladiti sa evropskim propisima upravo iz oblasti ekologije, kaže ministar za ekologiju Saša Dragin.

Debata o strategiji održivog razvoja trajaće do kraja ove godine, a u februaru naredne godine o njoj će se izjasniti i Vlada Srbije. Nakon toga konačan sud o Strategiji trebalo bi da daju i poslanici republičke skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: