Čavez: Jeftina nafta siromašnima

Ugo Čavez će predložiti da se nafta prodaje po različitim cenama bogatim i siromašnim zemljama.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2007.

15:10

Default images

Predsednik Venecuele najavio je da će na samitu Organizacija zemalja-izvoznica nafte predložiti članicama kartela da ubuduće siromašnim zemljama prodaju naftu po drastično nižim cenama od onih koje plaćaju bogate države. "Ja bih prodavao naftu bogatoj zemlji po 100 dolara, a siromašnoj po možda 20 dolara za barel", kazao je Čavez.

Prema njegovim rečima, Venecuela već daje primer time što prodaje naftu latinoameričkim i karipskim zemljama uz pomoć povoljnih kredita.

On, međutim, smatra da, uz sadašnje rekordne cene nafte, svi proizvođači te sirovine imaju moralnu obavezu da pomognu najsiromašnim zemljama tako što bi im naplatili cenu manju od tržišne.

Čaves: Razmotriću veze sa Španijom

Predsednik Venecuele Ugo Čaves rekao je danas da će pažljivo razmotriti veze te zemlje sa Španijom, zaoštravajući spor sa Madridom koji je nastao kada mu je španski kralj Huan Karlos rekao da "ućuti".

Čavez je zatražio od španskog kralja da mu se izvini zato što mu je na nedavno održanom ibero-američkom samitu rekao da "ućuti" i upozorio da bi španski investitori u toj zemlji, pre svega u bankarskom sektoru, mogli da osete posledice tog sukoba.

"Pokrenuo sam detaljno razmatranje političkih, diplomatskih i ekonomskih veza sa Španijom", rekao je Čaves u intervjuu na državnoj televiziji.

"To znači da će španske kompanije morati da pokažu kako vode poslove. Ja ću istražiti šta se događa u tim kompanijama", kazao je predsednik Venecuele.

Španija, najveći investitor u Venecueli i drugim zemljama latinske Amerike, pokušava da ublaži napetost diplomatskim kanalima i navodi da želi da, uprkos svađi, ponovo uspostavi normalne odnose sa Karakasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: