Skupština o azilu i Ustavnom sudu

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o amandmanima na Predlog zakona o Ustavnom sudu nastaviće sutra.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2007.

07:50

Default images

Skupština Srbije je prethodno završila raspravu o Predlogu zakona o azilu. Predlogom zakona o Ustavnom sudu uređuje se organizacija tog suda, kao i izbor i prestanak funkcija sudija. Jedna od najznačajnijih novina predloženog zakona je propisivanje postupka po ustavnoj žalbi čime se dodatno unapređuju prava građana.

Predviđeno je da se žalba može podneti i kada nisu iscrpljena sva prethodna pravna sredstva, u slučaju kada je podnosiocu ustavne žalbe povređeno pravo na suđenje u razumnom roku.

Na taj zakonski predlog do sada je podneto više od 80 amandmana.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić rekao je sinoć u parlamentu, obrazlažući taj zakonski predlog zakona o azilu, da se njime predviđa obrazovanje Kancelarije za azil, koju formira MUP, i Komisije za azil, koju formira Vlada Srbije, dok se pri Komesarijatu za izbeglice obrazuje Centar za azil.

"Najbolja evropska praksa u pogledu zaštite i države i ljudi koji traže azil ugrađena je u naš predlog zakona. Usvajanje zakona o azilu jedan je od uslova za pridruživanje Evropskoj uniji i ulaska na belu šengen listu. Zakon će biti primenjivan od 1. aprila 2008.", kaže Jočić.

Predlogom zakona o azilu propisana su načela, uslovi i postupak za dobijanje i prestanak azila, prava, položaj i obaveze osoba koje azil traže i osoba kojima je to pravo priznato u Srbiji.

Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije podnele su približno 100 amandmana, a podršku zakonskom predlogu za sada je najavila poslanička grupa Liberalno-demokratske partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: