"Medački džep - kolateralna šteta"

Zdravko Vladanović izjavio da je "šteta" koja se dogodila tokom vojne akcije u Medačkom džepu bila "kolateralne prirode".

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

21:38

Default images

"Generali su u ratu izvršavali svoj ustavni zadatak. Lično ih doživljavam kao heroje Domovinskog rata, a šteta koja je nastala smatram da je kolateralne naravi", kazao je bivši pravni savetnik komandanta Glavnog štaba Hrvatske vojske (HV), koji se kao svedok pojavio na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu optužene za ratne zločine u vojnoj akciji Medački džep.

On je ispričao da je glasine o zločinima hrvatske vojske i policije čuo od tadašnjeg zapovednika Glavnog štaba Janka Bobetka.

Bobetko ga je, prema rečima svedoka, postavio u istražnu komisiju koja je kasnije otputovala u Gospić kako bi istražila glasine o zločinima, a u Gospiću ih je dočekao Rahim Ademi, koji im je tada rekao da želi da se otkrije istina.

Vladanović je potom ispričao da je ubrzo nakon toga šef komisije Ante Gugić rekao da se vrate u Zagreb, i da se time rad komisije i završio.

Generala Bobetka njegov bivši savetnik opisao je kao sujetnu osobu koja je svu slavu za akciju Medački džep želela da zadrži za sebe.

"Kada je govorio o akciji, Bobetko je kao bitnu kariku isticao Norca, dok je Ademija zaobilazio. Zato je i zadržao deo njegovih zapovednih funkcija", rekao je Vladanović, dodajući da je o akciji često govorio i admiral HV-a Davor Domazet Lošo koji se hvalio da je u njoj lično učestvovao i da je u borbu uveo tenkove.

Vladanović je rekao da je Ademi teško primio smenu nakon Medačkog džepa, kao i da je njega zanimalo zašto je uvek u drugom planu, a Norca je opisao kao poštenog, mladog i sposobnog čoveka kojem je dodeljen veliki teret odgovornosti.

Nakon Vladanovića, svedočile su i dve zaštićene svedokinje, koje
su govorile o ubistvu svog oca, odnosno supruga, čije je telo, nakon što je izudarano tupim predmetom, pronađeno u septičkoj jami u Gospiću.

Jedna od svedokinja rekla je da je njen otac pre akcije Medački džep s porodicom živeo u zaseoku Vujnovići kod Divosela, gde se bavio poljoprivredom i uzgajao stoku.

Ona je izjavila da ne zna tačne okolnosti ubistva, ali da joj je rečeno da je otac, koji je bio u civilnoj odeći, pretučen i bačen u septičku jamu, dok je njena majka rekla da su informacije o njegovoj smrti saznali od pripadnika UN-a, a kasnije su preuzeli mrtvo telo i sahranili ga.

Obe svedokinje izjavile su da uoči napada HV-a u svom selu nisu videle nikakve vojnike ili bilo koga pod oružjem, a potvrdile su da od optuženih generala nameravaju da traže odštetu za ubistvo člana porodice.

Sudija Marin Mrčela optuženom Norcu je zabranio da svedokinje pita o vojnim položajima oko sela, čime su se hranili ili ko je iz Divosela pucao na Gospić.

Suđenje se nastavlja sutra, za kada su najavljena nova saslušanja
zaštićenih svedoka koji će svoje izjave dati putem video linka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: