Ubistvo ptica zbog ptičijeg gripa

U Norfolku na istoku Engleske sanitarni zvaničnici Verlike Britanje utvrdili su da postoji virus ptičjeg gripa.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

19:17

Default images

Ćurke na farmi Redgrejev park u oblasti Norflok trebalo je da se ovog Božića nađu na tanjirima Britanaca. Umesto toga oko pet hiljada ćuraka, ali i gusaka i pataka s teritorije Norfolka i susednog Salfoka biće ubijeno, potvrdili su britanski zvaničnici zaduženi za kontrolu kvaliteta hrane. Naime na jednoj farmi utvrđeno je da su ćurke zaražene virusom ptičjeg gripa.

"Virus ptičjeg gripa H5N1 zabrinjava sve. Došao je iz Azije i već godinama cirkuliše na Bliskom istoku. Kod nas se bolest pojavila na početku godine. Bio je to izolovan slučaj u februaru koji smo vrlo brzo stavili pod kontrollu" kaže Fred Landeg zamenik glavnog veterinara u Odeljenju za zaštitu životne sredine, hranu i ruralna pitanja.

Detaljne analize uzoraka se još čekaju, ali vlasti i uzgajivači ne žele da rizikuju. Sva perad u oblasti je izolovana i zatvorena. U februaru, zbog ptičjeg gripa ubijeno je skoro 160 hiljada ćuraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: