Ministar s radnicima uljare

Ministar za rad posetio nezadovoljne radnike uljare iz Sombora. Radnici i dalje nezadovoljni.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

17:14

Default images

Pošto je B92 objavio priču o radnicima somborske uljare, u vlasništvu preduzeća Invej Predraga Rankovića Peconija, koji su dobili premeštaj u vrbasku uljaru, takođe u vlasništvu Inveja, ministar za rad Rasim Ljajić danas se sastao s rukovodstvom Inveja i razgovarao o rešavanju problema premeštenih radnika.

Iako je poslovodstvo zaposlenima ponudilo jednokratno radno vreme, konkretne radne zadatke i uputilo poziv na dijalog, sindikalci kažu da nisu potpuno zadovoljni ponuđenim.

Četrdesetak radnika somborske uljare Sunce svaki dan dolazi na posao u vrbaski Vital, gde od 8 do 12 i od 15 do 19 časova sede u, kako kažu, hladnim kancelarijama jer im niko nije dao konkretne poslove koje treba da rade. Ljajić je posle sastanka s rukovodstvom Inveja rekao da je u tom slučaju došlo do zloupotrebe Zakona o radu, ali i da nije bilo njegovog kršenja.

"Formalnopravno, oni su poštovali sve jer su radnici na manje od 50 kilometara od sedišta firme, po zakonu mogu raditi dvokratno, ali je to zloupotreba jer se time krše prava radnika, koji u neadekvatnim uslovima bez posla sede ceo dan", kaže Ljajić.

Iako u sindikatu uljare Sunce kažu da oni ne mogu prihvatiti ponudu koja podrazumeva da zaposleni i dalje svaki dan putuju na posao u Vrbas, pa makar radili i jednokratno na konkretnim poslovima, premešteni radnici će sutra ipak doći na posao. Sindikalci najavljuju i da će se odazvati pozivu za razgovor, ali će tada tražiti da se radnici koji svakodnevno putuju u Vrbas vrate na posao u somborsku uljaru i u tome će istrajati.

Milan Miškin, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost u uljari Sunce, kaže da oni moraju da rade i javljaju se na posao, ali da će biti primenjeni i drugi vidovi sindikalne borbe.

Danas, kao ni prethodnog puta, nije postojala mogućnost da se od bilo koga iz Inveja ili Vitala dobije bilo kakva izjava povodom dešavanja u toj fabrici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: