"Budžet za dodvoravanje biračima"

Kreatori ekonomske politike u Srbiji ocenjuju budžet za 2008. kao razvojni i socijalni, ekonomisti kritikuju.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

16:59

Default images

Ekonomski stručnjaci kažu da je predlog državne kase koji je usvojila Vlada skrojen kako bi se privukli birači na najavljenim izborima. Ekonomisti smatraju da je budžet inflatoran i da će biti teško održati stabilnost cena.

U emisiji Kažiprst Radija B92, novinar magazina Ekonomist Miša Brkić rekao je da država predloženim budžetom šalje signal zaposlenima da traže veće plate, dok se ne povećava njihova efikasnost. Kada država ima socijalni budžet, kakav je ovaj, to znači dodvoravanje biračima za sledeće izbore, smatra Brkić.

"Vlada je pravila budžet ne na osnovu ekonomskih parametara, ni tranzicije, ni u skladu s približavnjem Evropskoj uniji, već politici, čitaj izborima, društvenim okolnostima koje premijer objašnjava kao teške tranzicione okolnosti, u kojima građanima treba pomoći", kaže on.

Predloženim budžetom planirano je da inflacija sledeće godine bude 6 odsto. Miša Brkić smatra da Vlada neće brinuti o inflaciji, već će to, kao i ove i sledeće godine, raditi samo Narodna banka.

Brkić podseća da je ove godine inflacija trebalo da bude 6,5 odsto, ali da će biti oko devet odsto, i da je najveća u Evropi.

Hiršhofer: Ubrzati privatizaciju

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Harald Hiršhofer izjavio je danas da Srbija treba da ubrza privatizaciju i ostale strukturne reforme da bi iskoristila svoj veliki potencijal za privredni rast.

Agencija za privatizaciju dobro obavlja svoj posao, ali Vlada još nema jasan stav kada je reč o privatizaciji velikih komunalnih preduzeća, kazao je Hiršhofer na predstavljanju publikacije Izgledi za regionalni privredni rast u Evropi u Narodnoj banci Srbije.

Neophodne strukturne reforme podrazumevaju još dve komponente - prodaju preduzeća u stečaju i liberalizaciju tržišta, kako bi bio obezbeđen jednak pristup tržištu za sve i fer konkurencija.

"Ako se to ispuni, mislimo da Srbija može da očekuje vrlo visok stepen rasta", kazao je Hiršhofer. Prema proceni iz publikacije privredni rast u Srbiji će se usporiti sa šest odsto u 2007, na pet odsto u 2008. godini.

Hiršhofer nije želeo da komentariše Vladin predlog budžeta Srbije jer još nije imao dovoljan uvid u njega, ali je napomenuo da su stručnjaci MMF-a Vladi Srbije preporučili budžet sa suficitom zbog velikog deficita tekućeg plaćanja.

Srbija treba sledi slične savete kao i druge nove tržišne privrede, a to je da vodi računa o smanjenju budžetskog deficita i o suzbijanju inflacije, kazao je Neven Mates iz MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: