Tužilac: Država jača od kriminala

Specijalni tužilac za organizovani kriminal nada se da su u ovom trenutku državne institucije jače od organizovanog kriminala.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

12:43

Default images

"Ako neko misli drugačije, neka me ubedi u to", rekao je Miljko Radisavljević novinarima u republičkom tužilaštvu, posle sastanka sa italijanskim tužiocem za borbu protiv mafije Pjetrom Grasom.

Javni tužilac Slobodan Radovanović najavio je da bi u decembru trebalo da se pojavi prva vezija nacrta Zakona o oduzimanju imovine optuženima za najteža krivična dela. Borbu pravosuđa u Srbiji protiv organizovanog kriminala pomaže italijansko pravosuđe, a dve zemlje najdirektnije sarađuju u istragama u vezi sa švercom cigareta, kaže Pjetro Graso, italijanski tužilac za borbu protiv mafije.

Prema rečima tužioca Slobodana Radovanovića, posebna radna grupa pri Ministarstvu pravde trebalo bi da do kraja godine predstavi prvu verziju nacrta zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delima. Prema tom nacrtu, poreklo imovine bilo bi istraživano u slučaju osumnjičenih ili optuženih za korupciju, organizovani kriminal, ratne zločine, terorizam, trgovinu drogom ili zloupotrebu položaja.

Vlada Italije finansijer je projekta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji, a italijanski tužioci pružaju i neophodnu asistenciju kolegama u borbi protiv najtežih oblika kriminala. I italijanski i srpski tužilac za borbu protiv mafije i organizovanog kriminala kažu da su jači od kriminalaca.

Govoreći o neophodnim reformama pravosuđa u Srbiji, Graso je rekao da bi mandate javnog tužioca i specijalnog tužioca za organizovani kriminal u Srbiji trebalo produžiti zbog vremena koje je neophodno da bi se napravila i sprovela dugoročna strategija za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: