Benazir Buto u kućnom pritvoru

Benazir Buto, kojoj je po drugi put određen kućni pritvor, pozvala je predsednika Perveza Mušarafa da napusti tu funkciju.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2007.

07:26

Default images

Bivša pakistanska premijerka i liderka opozicije je naglasila da neće biti premijerka, dok je Mušaraf predsednik. Butova je ranije pozivala Mušarafa da postane civilni predsednik ali sada prvi put zahteva njegovu ostavku.

Policija je suzavcem rasterala demonstrante koji su na ulicama grada Pešarafa protestovali protiv vanrednog stanja. U gradu Karačiju, članovi Pakistanske narodne partije koju predvodi pritvorena Benazir Buto, pokušale su na ulici da zahtevaju ukidanje vanrednog stanja.

"Okupili smo se ovde da mirno protestujemo kako bi obnovili demokratiju i političku vladavinu u zemlji. Osuđujemo ponovni kućni pritvor Benazir Buto. Policija je krenula na nas pendrecima I na desetine naših ljudi je uhapšeno", kaže Nafisa Raja, članica Pakistanske narodne partije.

Butova je po drugi put, u poslednjih nedelju dana, stavljena u kućni pritvor. U telefonskom obraćanju javnosti ona je odbacila mogućnost bilo kakvog kompromisa s predsednikom Mušarafom i najavila saradnju sa svim opozicionim grupama.

"Dobro je što je počela to da govori. Ako se cela opozicija ujedini iza jednog konkretnog cilja, a to je vraćanje na stanje pre 3. novembra, problemi pakistana biće rešeni" kazao je Navaz Šarif, bivši premijer Pakistana.

Policija je upozorila da postoji opasnost od pokušaja ubistva Benazir Buto, poput onoga na skupu prošlog meseca prilikom njenog povratka u zemlju posle osmogodišnjeg izgnanstva. U tom napadu poginulo je 139 ljudi.

Međunarodna zajednica traži ukidanje vanrednog stanja a komonvelt je, pod pretnjom suspenzije, pakistanu dao rok od 10 dana da obnovi političku demokratiju. Predsednik Mušaraf tvrdi da će izbori biti održani u januaru.

Mušaraf je uveo vanredno stanje 3. novembra, pravdajući ga time da se sudstvo meša u upravljanje zemljom i da ometa borbu protiv pobunjenika.

Analitičari smatraju da je glavni cilj Mušarafa zapravo bio da spreči Vrhovni sud da proglasi nevažećom njegovu pobedu na izborima za predsednika zemlje, 6. oktobra.

On je pre dva dana rekao da će opšti izbori biti održani 9. januara, ali nije naveo kada će biti ukinuto vanredno stanje u toj zemlji.

Britanija: Još 10 dana

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband izjavio je da vanredno stanje koje je u Pakistanu uveo predsednik Pervez Mušaraf mora da bude okončano za 10 dana.

Ministri 53 članice Komonvelta, mahom britanske kolonije, zapretili su juče Pakistanu suspenzijom ako vanredno stanje potraje i najavili su da će naredni sastanak održati 22. novembra u Kampali, u Ugandi, kako bi ponovo razmotrili situaciju u Pakistanu.

"Iz tog razloga je rok od 10 dana značajan", objasnio je Miliband.

SAD šalju specijalnog izaslanika u Pakistan

Administracija predsednika Džordža Buša uputiće do kraja sedmice specijalnog izaslanika u Pakistan, da bi predsedniku Pervezu Mušarafu preneo nezadovoljstvo Vašingtona njegovom odlukom da održi izbore, a da prethodno ne ukine vanredno stanje koje je uveo pre desetak dana.

"Predsednik smatra da je potrebno hitno ukinuti vanredno stanje kako bi se održali pošteni i slobodni izbori", rekla je portparolka Bele kuće Dejna Perino, dok je niz zvaničnika postavio ozbiljno pitanje da li je moguće održati slobodne izbore pod sadašnjim okolnostima.

Poruku Vašingtona vlastima u Islamabadu preneće drugi čovek Stejt departmenta i nekadašnji šef Centralne obaveštalne agencije (CIA) Džon Negroponte, čiji se dolazak u Pakistan očekuje krajem sedmice, rekao je portparol Stejt departmenta Tom Kejsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: