Sud: Železnice prekršile zakon

Drugi opštinski sud presudio da se otpušteni radnik Železnica Milan Cvejić vrati na posao nakon afere sa švedskim lokomotivama.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.10.2007.

15:21

Default images

Obrazloženje Suda je da je Železnica suprotno Zakonu o javnim nabavkama sklopila ugovor o kupovini lokomotiva iz Švedske. Po žalbi Železnica, ova presuda poslata je u Okružni sud.

Prema pisanju lista Politika, beogradsko Okružno javno tužilaštvo već je preduzelo određene korake u rasvetljavanju nabavke "šveđanki” i od policije je tražilo dostavljanje određenih dokumenata koja se odnose na slučaj nabavke polovnih šinobusa.

Tim dokumentom Drugi opštinski sud je, po tužbi Milana Cvejića, još 5. septembra presudio da se on u roku od 8 dana vrati na posao jer Cvejić nije obmanjivao javnost.

U presudi je ocenjeno da je ugovor o kupovini lokomotiva iz Švedske zaključen bez tendera na 3,5 miliona evra iako je prihvaćena cena bila dva miliona i 850.000 evra.

Prvi je o nezakonitoj nabavci lokomotiva javno progovorio radnik Železnice Milan Cvejić, koji je zbog toga ubrzo dobio otkaz. Uprkos presudi i dalje ne može da se vrati na posao.

"Gospodin Milanko Šarančić i direktor Upravnog odbora su prekršili zakon o javnim nabavkama i nabavili vagone iako smo ih mi upozoravali da je to protivzakonito", rekao je Cvejić.

Direktor Železnice Milanko Šarančić, koji je svojevremeno negirao sve podatke B92 o činjenici da je lokomotive nabavljao od vlasnika butika, i dalje negira da je tim poslom oštetio državu.

"Nismo oštetili državu i ovo je najbolji projekat, a ako se utvrdi da smo oštetili državu, poštovaćemo odluku suda", kaže on.

Cvejić je otpušten jer je, kako je tvrdilo poslovodstvo Železnica Srbije, davanjem netačnih podataka medijima naneo štetu tom preduzeću, kao i zbog toga što je davao izjave medijima, a da za to nije imao ovlašćenje generalnog direktora.

Drugi opštinski sud je, međutim, još 5. septembra presudio da se Cvejić u roku od 8 dana vrati na posao. Kako je sam Cvejić kazao za B92, direktor Železnica Milanko Šarančić mu nije dozvolio da uđe u zgradu preduzeća.

Iako se u ugovoru o kupovini vozova i rezervnih delova jasno kaže da u iznos od 3 500.000 evra nije uključen porez i dodatni troškovi i takse, Šarančić je rekao da je dodatnih 650 hiljada evra upravo iskorišćeno za te ostale troškove. Železnice su ovu sumu podigle bez odobrenja Upravnog odbora.

Železnice Srbije su uputile žalbu na presudu Drugog opštinskog suda zbog čega će o presudi odlučiti Okružni sud u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: