Forcanova u sukobu interesa

Milka Forcan je u sukobu interesa i ne može da bude predsednica Saveta za brendiranje Srbije, zaključio odbor. Forcanova: poštovaću.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

14:39

Default images

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa zaključio je da potpredsednica Delta holdinga ne može da obavlja funkciju predsednice Saveta za brendiranje Srbije jer su te dve funkcije u sukobu interesa pošto položaj potpredsednika u jednoj privatnoj kompaniji isključuje istovremeno obavljenje funkcije predsednika ili člana Saveta Vlade Srbije.

Predsednik Odbora Milovan Dedijer za B92 objašnjava da će ovo mišljenje, koje nije obavezujuće, biti poslato Vladi i da će, ukoliko ona ne postupi na osnovu njega, protiv Milke Forcan biti pokrenut postupak kako bi otklonila sukob – podnošenjem ostavke na jednu od dve funkcije koje obavlja.

Dedijer ističe da je Vlada do sada, kada je formirala neko radno telo, prvo tražila mišljenje Odbora da li kod njegovih članova postoji sukob interesa.

U ovom slučaju Vlada je prvo imenovala Savet, pa tek onda zatražila mišljenje Odbora, navodi Dedijer, ali ne želi da ulazi u eventualne razloge takvog postupka.

Dedijer za B92 objašnjava da će mišljenje tog tela biti poslato Vladi i da će, ukoliko ona ne postupi na osnovu njega, protiv Milke Forcan biti pokrenut postupak kako bi otklonila sukob interesa – podnošenjem ostavke na jednu od dve funkcije koje obavlja.

Prema njegovim rečima, postoje dva osnova po kojima je Milka Forcan u sukobu interesa.

"Prvi je osnov što ona spada u grupu funkcionera iz člana 9, stav 1, koji ne mogu obavljati drugu funkciju u bilo kom drugom privrednom subjektu", kaže on.

"Drugi je osnov što bi u njenom slučaju predstavljalo potencijalni sukob interesa obzirom na poslove koje obavlja u Delta kompaniji i poslove koje bi trebalo da obavlja ovde", kaže on.

Odbor je zaključio da obavljanjem te dve funkcije dolazi do sukoba javnog i privatnog interesa.

Povodom zahteva Ministarstva trgovine i usluga, Odbor je danas objavio mišljenje da se na članove Saveta za promociju odnose odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa jer poslovi povereni Savetu prevazilaze savetodavni karakter povremenih radnih tela i zalaze u oblast kreiranja i izvršavanja strateških odluka.

Zakonom je propisano da funkcioner ne sme biti direktor, zamenik i pomoćnik direktora niti član upravnog ili nadzornog odbora u privrednim subjektima u kojima nema državnog kapitala, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je položaj potpredsednika kompanije Delta holdinga analogan položaju zamenika ili pomoćnika direktora, što isključuje istovremeno obavljanje funkcije predsednika Saveta.

Forcanova: Poštovaću mišljenje odbora

Potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan izjavila je da će poštovati mišljenje Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa o njenom angažmanu u Savetu za promociju Srbije, iako ono nije obavezujuće.

"Lično ću uvek podržavati rad Saveta i biti spremna da pomognem u realizaciji konkretnih aktivnosti", ističe se u njenoj pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Ministar trgovine Predrag Bubalo, koji je Milku Forcan predložio na to mesto, u izjavi za B92 prošle nedelje rekao je da u tom slučaju nema sukoba interesa jer se funkcija predsednika Saveta ne plaća.

"Pre svega, Delta je postala regionalni lider i ona je pokazala te rezultate u samom kreiranju imidža koji ima Delta. To što neko proizvoljno priča, to me ne obavezuje", rekao je tada on.

"Dakle, onog momenta ako se egzaktno utvrdi da postoji bilo kakav sukob interesa za bilo kog člana saveta, sigurno je da će biti zamenjen", rekao je on.

Beljanski: Očekujem poštovanje odluka

Član Republičkog odbora za rešavanje sukoba intresa Slobodan Beljanski očekuje da će današnje mišljenje Odbora respektovati i Vlada i lica na koje se odnosi.

Beljanski je u emisiji Poligraf Televizije B92 istakao da "svaka odluka koja protivreći mišljenju nadležnih organa ne može uživati legitimitet i legalitet".

Komentarišući izjavu potpredsednice Delta holdinga Milke Forcan da će poštovati mišljenje Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa o angažmanu u Savetu za promociju Srbije, on je potvrdio da odluka Odbora nije obavezujuća.

Dodao je da su odluke i mišljenja Odbora "prepušteni savesti funkcionera i poštovanju zakona".

Komentarišući mogućnost da Milka Forcan postupi suprotno odluci, Beljanski je naveo da to ne bi bilo dobro ni za njenu reputaciju, a ni za reputaciju Vlade.

Ilić može da se izjasni do 27. oktobra

Ministar za infrastrukturu Srbije Velimir Ilić može se izjasniti o zaključku Republičkog odbora o rešavanju sukoba intresa do 27. oktobra kada ističe rok za to, kazao je Slobodan Beljanski u Poligrafu.

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa pokrenuo je postupak protiv ministra Ilića zbog sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Odbor je povodom informacija da Ilić gradi privatnu kliniku u selu Kačulice kod Čačka bez potrebnih dozvola, zatražio i dobio podatke o tom predmetu od Uprave za urbanizam, izgradnju, stambene i komunalne poslove i Uprave za inspekcijski nadzor Opštine Čačak.

"Zaključkom je pokrenut postupak. Uručenjem zaključka ministar Ilić stekao je pravo da se izjasni u roku od 15 dana, a taj rok istiće 27. oktobra i mi očekujemo da će se on izjasniti i na taj način olakšati Odboru da utvrdi činjenice", kazao je Beljanski.

On je kazao da se zaključak zasniva na "osnovanoj sumnji Odbora, a ne na konačno utvrđenim činjenicama".

"Odbor mora da činjenice koje sada ima i podatke koji daju osnovu za sumnju, istraži do kraja i mora da bude siguran u činjenice na osnovu kojih će doneti konačnu odluku", rekao je Beljanski.

"Žanetić da prenese prava"

U slučaju Vojislava Žanetića, koji je suvlasnik i kreativni direktor agencije za komunikacije i marketing "Mozaik", Odbor je preporučio da bi on trebalo da u roku od 30 dana od imenovanja prenese svoja upravljačka prava u privrednom subjektu na nekog drugog.

"Podrazumeva se da bi prenosom upravljačkih prava prestala i njegova funkcija kreativnog direktora jer bi, u suprotnom slučaju, postojala nespojivost funkcija", ocenjuje Odbor.

Povodom imenovanja direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca za člana Saveta, Odbor je ocenio da on nije u sukobu intresa jer je Zakonom predviđena mogućnost da funkcioner prihvati drugu javnu funkciju uz uslov da postoji saglasnost organa koji ga je izabrao, što je u njegovom slučaju ispunjeno.

Odbor je ocenio i da poslovi kojima se bave Predrag Marković, viši naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju, Jelica Minić, naučna savetnica u Institutu ekonomskih nauka i Ana Trbović, docentkinja na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju i direktorka za unapređenje poslovne klime u okviru projekta USAID-a, nisu nespojive sa članstvom u Savetu za promociju.

Vlada Srbije je osnovala Savet kako bi "kreativnim idejama popravio sliku Srbije u svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: