Počeo samit EU u Lisabonu

Dvodnevni samit šefova država i vlada Evropske unije počeo je u Lisabonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2007.

21:21

Default images

Tokom susreta bi trebalo da bude odobren nacrt ugovora o reformi institucija Unije koji zamenjuje ustav EU, prenose agencije.

Prisutni zvaničnici bi prethodno trebalo da reše dva problema - jedan se tiče Poljske a drugi s Italije, a potom da, večeras ili sutra odobre dokument od 256 strana o reformi institucija EU.

Načelni sporazum o reformi institucija postignut je na prethodnom samitu EU, održanom krajem juna.

Poljski premijer Jaroslav Kačinjski je danas ponovo zapretio da će blokirati odobravanje dokumenta ukoliko se ne poštuje kompromis koji zemljama Unije omogućava da, pod odredjenim uslovima i na odredjeno vreme, zamrznu odluke.

Drugi problem tiče se Italije koja odbija da ima manje evroposlanika od Francuske ili Velike Britanije, što je predložio Evropski parlament u svetlu nove preraspodele mesta, počev od 2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: