Dinkić: Ili da prihvate ili otkaz

Radnici pamučnog kombinata „Jumko“ iz Vranja protestovali su ispred zgrade Ministrastva ekonomije i regionalnog razvoja.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2007.

20:44

Default images

Oni su od ministra Mlađana Dinkića tražili pomoć smatrajući da im ugovor o radu koji su im novi poslodavci ponudili garantuje malu zaradu i minimalna prava. Ministar Dinkić na drugoj strani smatra da je ponuda za platu nezadovoljnim radnicima viša u odnosu na druge Jumkove pogone, a da o uslovima rada zaposleni treba da nastave pregovore sa rukovodstvom firme.

Radnici „Jumka“ štrajkuju više od 20 dana zbog problema sa vlasnikom preduzeća „Zamber“ koje je zakupilo jedan deo te kompanije. Zaposleni se najviše žale na plate, na to da im poslodavci ne plaćaju prekovremeni rad, kao i da u ponuđenom ugovoru o radu ima veliki broj tačaka po kojima mogu biti otpušteni.

Ministar Mlađan Dinkić upozorio je radnike koje štrajkuju da ukoliko do sutra ne prihvate ponuđeni ugovor mogu dobiti otkaz. Dinkić navodi da je prosečna plata u tekstilnoj industriji 7.800, u Jumku 10.800, a da firma Zamber radnicima nudi u proseku platu od 14.000:

"Imaju opciju da dobiju posao za stalno, u fabrici koja ima perspektivu koja je moderna i koja izvozi, za veću platu, ili imaju opciju da opstanu bez posla, ali je apsurdna situacija jer se u Srbiji stalno govori da je nezaposlenost najveći problem, a posebno ovo je slučaj na jugu Srbije u Vranju. Imamo nešto što je po meni fascinantno začuđujuće i nadam se da će veliki broj ljudi iskoristii priliku nakon ove informacije", kazao je Dinkić.

Iako je njihov protest podržala samo Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, radnici Jumka tvde da će nastaviti svoj protest dok se ne prihvate njihovi zahtevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: