Kertes: Nisam uzimao za sebe

Mihalj Kertes tvrdi da "nema pojma" koliko je novca izneto iz zemlje tokom devedesetih.

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.10.2007.

20:36

Default images

Bivši direktor Savezne uprave carina izjavio je danas pred Specijalnim sudom da novac nije mogao da bude iznet u inostranstvo bez evidincije carine. "Ta evidencija mora da postoji na carini, analitička i zbirna, i u njoj su navedeni iznosi, datumi i brojevi letova aviona u kojima je bio novac. Carina je kontrolisala svo iznošenje novca", rekao je Kertes.

Kertes je optužen da je kao član kriminalne grupe koju je organizovao Slobodan Milošević, a čiji su članovi bili Nikola Šainović i Jovan Zebić, tokom prethodne decenije oštetio budžet za 60 miliona evra iznošenjem velike količine deviza na Kipar, finansiranjem Socijalističke partije Srbije, Državne bezbednosti i 1.182 preduzeća.

Optuženi je na pitanje člana sudskog veća Vladimira Vučinića odgovorio da je krajem 1997. godine dobio dokument o razornom dejstvu sankcija, rekavši da je te godine u Srbiji bila "stravična glad".

"Zbog sankcija su svi od 1991. godine radili preko paravan kompanija, pa i NBJ. Taj mehanizam je postojao i pre Kertesa. Sedam miliona građana Srbije je sigurno dobilo novac od carine i živelo kako-tako", rekao je Kertes.

Kertes je naveo da je poslat u carinu "da propadne" i objasnio da je od njegovog postavljenja u maju 1994. godine do kraja te godine plan carinskih prihoda bio sedam do osam puta veći od planiranog i da su zato "počeli da rastu apetiti".

"Tada je počeo moj pad. Moram iz ovoga da izađem bez senke. Odabrao sam da se branim istinom. Mihalj Kertes nije uzimao za sebe, radio je za državu", rekao je Mihalj Kertes.

Sudija Vučinić pitao je Kertesa o pet miliona dinara koji su dati Poštanskoj štedionici, na šta je optuženi odgovorio da je "sramota što u optužnici piše pet miliona".

"Evo, ja na neviđeno priznajem da je bilo 500 miliona. Ma, nije bilo meseca da nisu išle pare za penzije. Ministar u četvrtak kaže 'penzije u subotu' i onda se snalazilo", rekao je Kertes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: