Generalštab radno telo?

Vojni veštak Ojdanićeve odbrane tvrdi da je Generalštab u vreme rata bio samo radno telo, bez ovlašćenja da komanduje.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2007.

17:54

Default images

U unakrsnom ispitivanju veštaka odbrane, penzionisanog generala Vojske Jugoslavije Radovana Radinovića, tužilac je osporavao njegovo viđenje ratne uloge optuženog Dragoljuba Ojdanića. Svedok je u ekspertskom izveštaju naveo da su Generalštab i Ojdanić kao načelnik bili samo "radno telo" vrhovne komande, a ne samostalan komandni organ koji je po sopstvenom nahođenju izdavao naređenja podređenim jedinicama.

Po proglašenju ratnog stanja, Generalšab je preimenovan u Štab Vrhovne komande. Tužilac je svedoku predočio "Priručnik o rukovođenju i komandovanju VJ", u kom se navodi da načelnik ŠVK "rukovodi i komanduje vojskom preko armija i drugih podređenih jedinica". Radinović se, međutim, ne slaže sa autorima tog dokumenta jer, kako tvrdi, nisu dosledno sledili odredbe zakona i ustava, po kojima vojskom komanduje vrhovni komandant, u to vreme Slobodan Milošević, dok načelnik ŠVK samo izdaje naređenja na osnovu njegovih odluka.

Ojdanićeva komandna uloga se, po tužiocu, jasno vidi i iz iskaza nekih prethodnih svedoka odbrane koji su rekli da je on, po prijemu i analizi borbenih izveštaja sa terena, izdavao naređenja podređenim jedinicama, bez konsultacija s vrhovnim komandantom. Radinović, međutim, tvrdi da je Ojdanić bio u svakodnevnom kontaktu s Miloševićem i da on i njegov štab nisu radili kao izdvojeno telo.

Nastojeći da ukaže na svedokovu pristrasnost, tužilac je tvrdio da je pojedine delove ekspertskog izveštaja mogao napisati samo na osnovu informacija koje je dobio od optuženog. Kao primer, naveo je delove izveštaja u kojima se govori o Ojdanićevim planovima i osećanjima tokom 1999. Radinović je priznao da sem dok je radio na ekspertskom izveštaju jednom sastao sa optuženim, ali samo da bi mu pružio "moralnu podršku", a ne da bi razgovarali o događajima iz rata. Tvrdi da Ojdanića poznaje, ali da "ne gaji nikakve simpatije prema njemu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: