Jeremić s Kušnerom

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao danas sa šefom diplomatije Francuske Bernarom Kušnerom.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.10.2007.

08:10

Default images

Vuk Jeremić zatražio je da se Francuska založi za što skorije potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Jeremić je naglasio da se problem Kosova mora rešiti mirnim putem. Kušner je odgovorio da pitanje evropskih integracija i statusa Kosova nisu povezana i još jednom pozvao obe strane da do rešenja dođu kompromisom.

Vuk Jeremić je izjavio da je od svog francuskog kolege zatražio podršku da Srbija što pre parafira i potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. On je rekao da Srbija neće odustati od svog evropskog puta i da je najbolji način da se do toga dođe – pronalaženje kompromisnog rešenja za budući status Kosova:

"Evropska integracija zapadnog Balkana je moguća u najkraćem mogućem roku samo ako bude mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Zbog toga se mi zalazemo za kompromisno rešenje, za rešenje stastusa koje će biti prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, za rešenje koje će biti u duhu evropskih vrednosti i ubrzati evropski put celog zapadnog Balkana do pune integracije odnosno učlanjenja u EU".

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner upozorio je da bi neuspeh u pronalaženju kompromisa s kosovskim Albancima Srbiji mogao da oteža put Srbije ka Evropi.

Kušner je rekao da se dijalogom mora doći do zadovoljavajućeg rešenja:

"Problem Kosova mora da se reši diplomatskim putem i putem pomirenja, dakle putevima kojima se trenutno ide. Pitanje Kosova i ulaska Srbije u EU nisu direktno povezani. No, bila bi laž kada bi rekli da bi to olakšalo ulazak u Evropsku uniju. Ako problem Kosova ne bude rešen ulazak u Evropsku uniju biće teži", kazal je Kušner.

"Srbija razume svoje zadatke"

Vuk Jeremić na jučerašnjem susretu sa ambasadorima članica EU u Beogradu zatražio političku podršku za hitno parafiranje SSA.

"Nalazimo se pred vrlo važnim korakom, a to je parafiranje sporazuma koji treba da posle toga brzo dovede i do potpisivanja tog sporazuma. Tražio sam od zemalja EU političku podršku za hitno parafiranje sporazuma koji će do kraja godine voditi potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji", rekao je Jeremić nakon sastanka sa ambasadorima članica EU u Beogradu.

On je kazao da je taj korak, pored izuzetnog značaja za Srbiju, neophodan i kako bi se ceo proces integracije zapadnog Balkana neometano nastavio.

Jeremić je rekao da je Srbija posvećena svojoj evropskoj budućnosti i da jako dobro razume uslove koji su pred njom, uključujući punu saradnju sa Haškim tribunalom, kao jedini politički uslov.

"Preneo sam evropskim ambasadorima stav naše vlade da je puna saradnja sa Haškim tribunalom apsolutni i kratkoročni prioritet Vlade i da se nadamo da će ta naša spremnosti da u potpunosti sarađujemo biti reflektovana i u izveštajima koji će biti podneti do kraja ovog meseca", rekao je on.

Jeremić kaže da Beograd još nije dobio zvaničan poziv za predstojeće pregovore o Kosovu u Beču, ali da ga očekuje najkasnije danas.

Ren: EU će platiti cenu neuspeha

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas da će Evropa platiti cenu u slučaju neuspeha procesa rešavanja statusa Kosova. Na kongresu Evropskih liberala i demokrata u Berlinu, Ren je rekao da će Kosovo biti ozbiljan test za evropski kredibilitet i kapacitet da rešava bezbednosne probleme. On je dodao da je obaveza EU da preuzme odgovornost za kosovski problem.

"To je, pre svega, evropski izazov. Ni Rusija, ni SAD nisu tako direktno pogođene time što se dešava na Balkanu, kao što smo mi Evropljani", rekao je on. Prema njegovim rečima, kosovski problem ne treba rešavati jednostranim deklaracijama ili jednostranim pretnjama vetom, već efikasnim i odgovornim multilateralizmom.

On je dodao da je Srbija sada, posle duge neizvesnosti, ponovo na putu evropskih reformi. Vlada Srbije obnovila je saradnju s Haškim tribunalom, što je omogućilo Evropskoj komisiji da okonča pregovore sa Srbijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruženju, rekao je evropski komesar.

"Ako se ta saradnja pojala i Srbija dostigne punu saradnju s Tribunalom, EU može u bliskoj budućnosti potpisati Sporazum sa Srbijom i koncentrisati se na sledeći korak u integraciji Srbije u EU", rekao je Ren.

Jevremović: Beograd nije tražio smenu Rikera

Ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović demantovao je za B92 pisanje prištinskog lista Koha ditore da je zvanični Beograd protestnim pismom zatražio od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna da zameni aktuelnog šefa UNMIK-a Joakima Rikera zbog pristrasnosti.

Jevremović kaže nije tačna informacija koju navodi Koha da je on predao pismo generalnom sekretaru UN i zatražio da ono bude dostavljeno i članicama Saveta bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: