Skupština o masterima

Skupština Srbije nastavlja raspravu o predlogu za izjednačavanje akademskih zvanja diplomirani i master, koju je počela juče.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2007.

07:16

Default images

Zakonodavni odbor je u julu usvojio tumačenje da "mora biti izjednačen status lica koja su stekla ili će steći naziv po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju sa statusom onih koji budu stekli nazive koje predviđa ovaj zakon".

Podršku predlogu autentičnog tumačenja pojedinih odredbi Zakona o visokom obrazovanju najavili su poslanici vladajuće koalicije i Liberalno-demokratske partije.

Miloš Aligrudić, poslanik DSS-a, izjavio je da je podneo predlog za autentično tumačenje Zakona zbog toga što postoje problemi u primeni jedne odredbe, jer univerziteti i fakulteti njenim tumačenjem narušavaju načelo pravne sigurnosti.

"Zaključak do kojeg sam došao je da je Univerzitet, koristeći odredbe člana 127, praktično doneo kriterijume na osnovu kojih je zaključio da je praktično dovedeno u pitanje to pravo takozvane pravne sigurnosti građana da, kada steknu određeno zvanje, određeni status na osnovu određenih godina na studijama dobijajući određenu diplomu, da to zvanje ne može biti lako i jednostavno izjednačeno sa novim koja predviđa ovaj zakon kada je to neophodno", kaže Aligrudić.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Milisav Petronijević je ocenio da taj problem postoji duže od godinu dana i da su studentima potrebna jasna pravila studiranja i propisi koji neće ostavljati dileme.

"Da li će to autentično tumačenje rešiti problem? Ja se bojim da će on dati jedan odgovor, a otvoriti 50 pitanja. Zakonodavni odbor je ovo posmatrao iz pravnog ugla, što mu i pripada i pravno je ovo jasan odgovor i on nije sporan. Ali, ja postavljam drugo pitanje: šta se događa sa reagovanjem prosvetnih i univerzitetskih vlasti?", kaže Petronijević.

Poslanici Srpske radikalne stranke ocenili su da je tumačenje te odredbe trebalo usvojiti odmah posle donošenja.

Potrebno mišljenje univerziteta

Članovi Odbora Skupštine Srbije za prosvetu ocenili su da bi mišljenje o predlogu za izjednačavanje zvanja diplomirani i master trebalo da daju i univerziteti.

Odbor na sednici nije doneo konkretne zaključke, jer nije bilo kvoruma za odlučivanje, ali je najavljeno da će na sledećoj sednici biti formulisano pismo u kojem će pozvati Ministarstvo prosvete da od Konferencije univerziteta zatraži da kaže svoj stav o tome.

Van dnevnog reda

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu, ali ne raspravom prema predvidjenom dnevnom redu, već, kao i prethodnih dana, reklamiranjem Poslovnika.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić otvorio je pitanje pomena ulica u Beogradu, dok je zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić podsetio da direaktor Zoološkog vrta u Beogradu Vuk Bojović već deseti dan štrajkuje gladju, jer je gradska inspekcija srušila nekoliko bespravno podignutih objekata u vrtu.

Inače, na sastanku gradskih zvaničnika i direktora ZOO vrta dogovoreno da sve buduće odluke budu usaglašene.

U saopštenju Skupštine grada se navodi da je na sastanku predsednika Skupštine grada i v.d. gradonačelnika Zorana Alimpića sa direktorom Zoološkog vrta u Beogradu Vukom Bojovićem iznet predlog da uprava Zoo vrta napravi nacrt rasporeda privremenih objekata unutar vrta, na osnovu poznavanja potreba posetilaca.

U saopštenju se dodaje da je direktoru Zoo vrta predloženo da Grad Beograd pre definitivnog donošenja budućeg rešenja vlasničkog statusa vrta, finansijski pomogne njegovo funkcionisanje kao institucije od velikog značaja za Beograd i njegove građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: