I Skupština Srbije o neonacistima

Skupština raspravljala o Nacionalnom stroju i antifašističkom skupu, polemika je prekinuta, a sednica se nastavlja sutra.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 08.10.2007.

11:24

Default images

Poslanici Skupštine Srbije nisu govorili o temama na dnevnom redu, već o Nacionalnom stroju i jučerašnjim događajima u Novom Sadu. Predsedavajući Skupštini je posle nekoliko polemika odredio pauzu i pozvao šefove poslaničkih grupa na konsultacije. Rasprava je zatim nastavljena, a predstavnici DSS-a optužili su Nenada Čanka da je ekstremista kao i Nacionalni stroj.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je za govornicom da su Nenad Čanak i Liga socijademokrata Vojvodine, čiji je Čanak lider, ekstremisti i da su isti kao Nacionalni stroj.

Aligrudić je izjavio da je reakcija policije na jučerašnjem skupu bila na mestu i da je time sprečen veći sukob.

On je rekao da svako ko propagira ideje fašizma treba da bude anatemisan, ali i da je LSV pozivao da se uzme kamenje u ruke i obračuna s fašistima.

"Oni su ekstremisti. Čanak i LSD su nacionalni stroj“, rekao je Aligrudić, koji je u svom govoru stranku Nenada Čanka, umesto LSV (Liga socijaldemokrata Vojvodine) sve vreme nazivao LSD (jaka halucinogena veštačka droga), zbog čega ga je usmeno opomenuo predsedavajući parlamenta Miloljub Albijanić.
"Nebitno je šta stoji u programu LSD-a i Liberalno-demokratske partije, bitno je kako se te političke stranke ophode na ulicama i na šta pozivaju. LSD je pozivao da se uzme kamenje u ruke", naveo je Aligrudić i oštro reagovao i na navode Čanka da iza Nacionalnog stroja stoje DSS i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Aligrudić je rekao i da jedva čeka da se formira Ustavni sud kako bi preuzeo svoja ovlašćenja jer, kako je rekao, za zabranu rada političkih stranaka nije dovoljno da se pročita samo ono u njihovom programu i ono što govore. "Za zabranu rada političkih stranaka vrlo je bitno da se oceni i njihova metodologija delovanja", kazao je on.

Prethodno je poslanik LDP-a Slobodan Maraš upitao ministre odbrane i policije Dragana Šutanovca i Dragana Jočića otkud Nacionalni stroj u Domu vojske i zašto Goran Davidović kaže da ga štiti Šutanovac.

Maraš je zatražio odgovor na pitanje da li neke institucije Srbije podržavaju neonacističke organizacije. "Pripadnici klerofašističkog pokreta Obraz nalazili su se juče u porti Saborne crkve, dok su članovi Nacionalnog stroja sedeli u kafani Doma Vojske Srbije“, podsetio je Maraš.

Poslanik je upitao i zašto je policija mirno gledala dok pripadnici Nacionalnog stroja nisu počeli kamenicama da gađaju učesnike antifašističkog skupa.
Predsedavajuæi Albijaniæ pokušava da se objasni s poslanicima (Beta)
Posle njihovog izlaganja poslanici su počeli da reklamiraju povrede Poslovnika, a predsedavajući Miloljub Albijanić rekao je da se za reč po tom osnovu prijavilo 40 govornika.

Skupština Srbije je bila nastavila rad posle jednočasovne pauze, u kojoj su se predstavnici poslaničkih grupa dogovorili da prekinu polemiku o fašizmu, koja je obeležila početak sednice.

Dogovoreno je da 50 poslanika koji su želeli da govore o toj temi povuku prijave za diskusiju, a da samo šefovi poslaničkih grupa iznesu stavove. Skupština je trebalo da nastavi rad raspravom o potvrđivanju pet konvencija iz oblasti ekologije.

Poslanici, međutim, od 10 do 13 sati nisu ni reč rekli o ekologiji već su raspavljali o fašizmu i neonacizmu u Srbiji, o antifaštističkom protestu, napadu na učesnike tog skupa i reagovanjuu policije, države i stranaka.

Predsedavajući Skupštine Miloljub Albijanić je obavestio poslanike da prekida sednicu zbog uzavrele atmosfere i međusobnih optužbi i da će se sednica nastaviti sutra u 10 sati.

Različita gledišta poslaničkih grupa

Juèerašnja dešavanja u Novom sadu (Fonet)
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da režim u Srbiji toleriše postojanje neonacistickih i klerofašitičkih grupacija i pozvao sve anifašitički orijentisane ljude da im se suprotstave.

Čanak je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je to postalo jasno juče u Novom Sadu. Prema njegovoj oceni, veliki broj stranaka pokušava da zatvori oči i da sve to relativizuje, što će se završiti na najgori mogući način.

Lider LSV-a je istakao i da je policija od 2005. godine imala spisak ekstremističkih organizacija u Novom Sadu, ali da ništa nije preduzeto, mada postoji zakon o zabrani širenja međurasne mržnje.

"Policija ne radi svoj posao i za potrebe određenih delova političkih stranaka oni obavljaju prljave poslove. To je sve u zametku, ali sada ih treba sprečiti", rekao je Čanak i ocenio da će, u suprotnom, Srbija za par godina imati oružane obračune na ulicama.

Šef Poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas da je država morala mnogo efikasnije da reaguje u sprečavanju pripadnika Nacionalnog stroja da kamenicama napadnu učesnike mirnog protesta u Novom Sadu.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je država izuzetno odgovorna za ono što se juče dešavalo u Novom Sadu. "Građani Novog Sada nisu krivi za jučerašnji incident u Novom Sadu, do kog je došlo zbog neblagovremene reakcije policije", rekao je Jovanović.

On je naveo da je policija bila dužna da zabrani skup Nacionalnog stroja onog trenutka kada je najavljen i da traži od suda zabranu rada nacističkih ili profašističkih organizacija u Srbiji.

Jovanović je ocenio da Srbija nije fašističko društvo, a da su tome doprineli građani javnim nepristajanjem na vraćanje Srbije u prošlost.

"Potrebno je naći krivce za još jedan državni debakl", naveo je Jovanović i dodao da je jučerašnji skup u Novom Sadu bio građanski protest i da je trebalo da mu prisustvuju premijer Vojislav Koštunica i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i vladajućih stranaka.

Šef poslaničke grupe SRS-a, Tomislav Nikolić, smatra da, pored Nacionalnog stroja, i LSV na osnovu nekih ekstremnih izjava lidera te stranke Nenada Čanka, može da se okarakteriše kao fašistička stranka.

"Zbog toga želim da se strasti smire i da se stvari vrate u normalne tokove. Neka se zna da postoji nekakva grupa koja propagira retrogradne ideje i neka ta grupa bude pod kontrolom kako ne bi načinila akt kojim bi se bilo šta ugrozio. Ako bismo hapsili ljude zbog onog što izgovaraju nijedan političar ne bi bio na slobodi", rekao je Tomislav Nikolić.

Inače, poslanici LSV-a I LDP-a su više puta sa skupštinske govornice uputili pitanje predstavnicima Demokratske stranke zašto nijedan njihov predstavnik nije bio prisutan na antifašističkom skupu u Novom Sadu.

Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe DS-a, kaže da u toj stranci smatraju da partije ne treba da budu organizatori ni učesnici takvih dešavanja. "DS je, uvek osuđivala sve oblike fašističkog i nacističkog ponašanja, ali ne smatra da politička partija treba da bude učesnik takvog protesta kakav je juče bio u Novom Sadu", rekla je ona.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je ocenio da je rasprava u parlamentu izazvana time što se Srbija "opasno poigrava sa zaboravljanjem i brisanjem svoje istorije". "Napravili ste ozbiljnu političku grešku jer ste izjednačili one koji su se borili za slobodu svog naroda i one koji su sarađivali sa okupatorom, zaključio je Dačić.

"Ministar policije da podnese ostavku"

Èanak i Jovanoviæ na juèerašnjem skupu (Beta)
U međuvremenu su učesnici antifašističkog skupa zatražili od ministra policije da objasni zašto je policija kasno reagovala, a od ministra odbrane i načelnika generalštaba Vojske zatražila objašnjenje kako je Nacionalnom stroju dozvoljeno da organizuje svoj skup u vojnom objektu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Prethodno su i lideri stranaka-učesnica antifašističkog skupa u Novom Sadu pozvali su ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića da podnese ostavku. Žarko Korać je rekao da su građani juče imali prilike da vide da su klerofašističke i neonacističke grupe agresivne i da do toga sigurno ne bi moglo da dođe da one nemaju podršku dela javnosti.

"Priča o njihovom isticanju srpske zastave pada u vodu ako samo pogledate njihove sajtove na kojima se, pored ostalog, može pročitati knjiga 'Moja borba' Adolfa Hitlera", rekao je Korać. On je zamerio premijeru i predsedniku države i njihovim partijama jer se nisu pojavili na antifašističkom skupu.

"U svetu marševe i skupove protiv nacizma vode premijeri, predsednici, velikodostojnici crkava. Tamo se ne stide svog antifašizma, ovde se stide", kaže Korać.

Kostreš: Što pre zakon o zabrani neonacista

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš uveren je da će se u Skupštini Srbije veoma brzo naći Predlog zakona o zabrani delovanja nacističkih i profašističkih organizacija.

Kostreš je na konferenciji za novinare rekao da je pokrajinski parlament još 2005. godine od Vlade Srbije zatražio zabranu rada neonacističkih i fašističkih grupacija u Srbiji i da još nisu dobili odgovor na taj zahtev.

"Uopšte ne vidim mogucnost da Skupština i vlada ne odreaguju na naše zahteve, jer bi to značilo da vlast kroz tolerisanje takvih grupacija podržava i njihovo funkcionisanje, a ja u to prosto ne verujem", kazao je Kostreš.

On je uveren da će taj zakonski predlog u Skupštini Srbije podržati poslanici vojvođanskih i manjinskih stranaka, kao i poslanici Liberalno-demokratske partije, G17 plus i Demokratske stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: