Vojska SAD: Poginuli su ekstremisti

U vazdušnom napadu u blizini Bakube poginulo je 25 ekstremista, a ne civili, saopštila je danas Komanda vojske SAD u Iraku.

Izvor: Beta

Subota, 06.10.2007.

18:43

Default images

Tokom operacije potrage za "specijalnim grupama" povezanih sa iranskim snagama, ekstremisti su juče artiljerijskom vatrom i raketnim granatama napali pripadnike američke vojske u šiitskm selu Al Džajzani kod Bakube (60 kilometara severno od Bagdada). "Zatražili smo pomoć iz vazduha", a u toj operaciji poginulo je 25 ekstremista, potvrđeno je u saopštenju.

"Utvrdili smo da su 25 kriminalaca, koji su poginuli, bili odgovorni za napad na naše snage i da su bili članovi ekstemističke grupe koja je aktivna u oblasti Bakube", navodi komanda vojske SAD.

Lokalni zvaničnici i meštani izjavili su, međutim, da je među 25 poginulih u selu u blizini Bakube bilo žena i dece.

Naoružana garda Al Džajzanija, osnovana radi zaštite tog sela, i koju podržavaju lokalne vlasti, otvorila je vatru na američke vojnike verujući da se radi o sunitskim pobunjenicima, i tako izazvala odgovor snaga SAD, navode lokalne vlasti.

Al-Džajzani nalazi se u nemirnoj provinciji Dijala, koja je uporište sunitskih pobunjenika i Al Kaide u Iraku.

Komanda vojske SAD u Iraku saopštila je danas i da je u nekoliko operacija usmerenih na suzbijanje delovanja Al Kaide, u centralnom i severnom delu te zemlje, poginulo šest "terorista", dok je 18 ekstremista uhapšeno.

U odvojenoj akciji, uhapšen je i komandant ekstremističke šiitske grupe u blizini Al Kalisa, šiitskog uporišta u centru provincije Dijala.

U Iraku od 2003. poginulo više od 74.000 civila

Od početka rata u Iraku, u martu 2003, poginulo je 3.815 vojnika SAD, 170 britanskih vojnika i 130 pripadnika vojski drugih zemalja. U istom periodu, u sukobima u toj zemlji poginulo je između 4.900 i 6.375 iračkih vojnika.

Prema zvaničnim podacima, od marta 2003. u toj zemlji poginuo je i 74.691 civil, dok se na sajtu IBC , koji su osnovali akademici i mirovni aktivisti, navodi da je stvaran broj civilnih žrtava znatno veći - 81.404 Iračana.

U broj žrtava među američkim vojnicima uključeni su i pripadnici vojske SAD poginuli u okolnim zemljama u kojima te snage imaju baze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: