Buš: SAD ne planiriju napad na Iran

Američki predsednik Džordž Buš negirao je danas da njegova administracija planira napad na Iran.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

18:40

Default images

Buš je istakao da je on i dalje za diplomatsko rešavanje problema u vezi spornog nuklearnog programa Islamske republike. U retkim intervjuuima arapskoj satelitskoj stanici el Arabija, američki predsednik ponovio je da se zalaže za pregovore sa Iranom, ukoliko vlasti u Teheranu odustanu od svog nuklearnog programa, prenela je američka novinska agencija Asošeitjid pres (AP).

Sjedinjene Američke Države tvrde da je iranski nuklearni program namenjen pravljenju nuklearnog oružja, dok Teheran insistira da je namenjen za mirnodopske svrhe.

"Rekao sam da ćemo, ukoliko Iran obustavi nuklearni program, biti 'za stolom'. Ali, oni su do sada to odbijali", kazao je Buš u intervjuu koji je Bela kuća obelodanila u petak.

Buš je odbacio izveštaje arapskih medija da je naredio visokim američkim vojnim zvaničnicima da se pripreme za napad na Iran krajem januara ili u februaru, nazivajući ih "glasinama".

Američki predsednik je rekao da je optimista pred bliskoistočnu konferenciju u američkom gradu Anapolisu, u saveznoj državi Merilend, sredinom ili krajem novembra.

Izrael i Palestinci veoma detaljno razmatraju radni okvir konferencije, dok su lideri arapskih zemalja skeptični u vezi razgovora, naveo je AP.

"Veliki sam optimista da možemo da postignemo rešenje o stvaranju dve države", kazao je Buš.

Buš je pružio podršku palestinskim snagama bezbednosti, ukazavši da će SAD finansijski pomoći predsedniku Palestinske uprave Mahmudu Abasu, kako bi običan narod poboljšao životni standard.

Buš je, takođe, izrazio "duboku zabrinutost" zbog onoga što je nazvao mešanjem Sirije i drugih susednih zemalja u predsedničke izbore u Libanu.

Na kraju intervjua Al Arabiji, Buš je pozvao međunarodnu zajednicu da ubrza međunarodni sud koji treba da izvede pred lice pravde ubice bivšeg libanskog premijera Refika Haririja, početkom 2005.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: