"Čudna" imena sve češća

Svaki punoletan građanin koji nije zadovoljan svojim imenom ima pravo i da ga promeni.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

16:44

Default images

Sagovornik B92 Miloš Milošević smatra da ima dosta klasično ime, koje je skoro isto kao i prezime. Iako poslednjih godina postoji trend davanja muških imena po srpskim vladarima, Miloš je sve bliži ideji da svoje promeni.

"Pa, s obzirom da imam poseban stav prema Grčkoj i Vizantijskoj kulturi, voleo bih da to bude definitivno jedno ime iz njihove kulture poput recimo Konstantin, Mihailo, Gavrilo, Rafailo na primer", kaže Miloš.

U opštini Savski venac kažu da su imena poput Zorana, Dragana, Jugoslava ili Gordane, Biljane i Ljiljane, danas vrlo retka. Zamenjena su vrlo simboličnim imenima poput Vodan, Oprolećovana, Iskra, Željena. U istoriju su otišle Mašinke, Petoletke, Staljinke.

"Neobična imena se više javljaju kod zahteva za promenu imena i to zaista nekad bude skoro smešno. Mi smo imali zahtev recimo od jednog mladića od nekih 27-28 godina koji je teško i sam mogao da izgovori kako bi želeo da se zove - Ointagru unatran", kaže Gordana Milanović iz opštine Savski venac.

Imena za koje se proceni da degradiraju ličnost, opština ima pravo da ne prihvati. Kod imena nacionalnih manjina nema prava da sugeriše, već budu upisana prema zahtevu roditelja.

"Kod Roma devojčice često dobijaju imena po junakinjama španskih serija, pa je puno Kasandri, Ljovisni, Esmeraldi, a za dečake je veoma popularno ime Elvis, kao i Sandokan, Maradona. Imamo čak Klintona, a zahtev za tim imenom nismo odbili iako je bio u sred bombardovanja", kaže Milanovićeva.

Roditelji često žele da im dete ima jedinstveno ime. Promena imena nije nemoguća, pa tako jedna nezadovoljna Ljubica vrlo lako postane Ester.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: