Seoski turizam kao razvojna šansa

Srbija ima veoma povoljne uslove za razvoj seoskog turizma, ali potencijal još uvek nije iskorišćen na najbolji način.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

16:21

Default images

Zbog ekonomskog značaja koji bi naša zemlja mogla da ima od razvoja ove vrste turizma potrebna su, sa jedne strane, veća ulaganja države, a sa druge, bolja informisanost i angažovanje seoskih domaćinstava.

Nebojša Ristić i Simona Raspopović bave se seoskim turizmom od 2003. godine. U selu Bare kod Kragujevca renovirali su staro porodično imanje, za šta im je bila potrebna finansijska pomoć, pa su nekoliko puta pokušali da se uključe u projekte koje organizuju ministarstva, ali su uvek bili odbijeni.

Smatraju da se veliki broj tih projekata organizuje tako da ljudi koji su van Beograda nemaju mogućnost da se o njima informišu.

Ministarstvo poljoprivrede u okviru mera za ruralni razvoj finansijski podržava seoski turizam od 2004. godine. Ipak, kako objašnjavaju u ministarstvu, interesovanje seoskih porodica za ovaj vid pomoći do sada nije bilo veliko.

Preko 80 odsto teritorije Srbije pripada ruralnim sredinama, što najbolje govori o tome da bi turizam na selu mogao da postane jedan od važnih generatora razvoja Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: