Od bolesti srca umre 60.000 ljudi

U Srbiji godišnje od bolesti srca i krvnih sudova umre 60.000 ljudi, što je više od 50 odsto svih smrtnih slučajeva u zemlji.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

13:15

Default images

Pomoćnik ministra zdravlja Goran Ilić je ispred Hrama svetog Save u Beogradu, gde je bila organizovana akcija preventivnih pregleda građana povodom Svetskog dana srca, rekao da je zbog toga veoma važno promovisati zdrave stilove života. Ilić je kazao da preventivne aktivnosti mogu smanjiti mogućnost od obeljenja srca i krvnih sudova.

Beograđani su danas mogli da izmere nivo šećera, triglicerida i holesterola u krvi, krvni pritisak i dobiju informacije o zdravom načinu života, značaju fizičkih aktivnosti i pravilne ishrane, štetnosti pušenja i upravljanju stresom - glavnim faktorom rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

Preglede su vršili i savete davali lekari iz 16 beogradskih domova zdravlja. Tokom akcije je upozoreno da nedovoljna fizička aktivnost doprinosi nastanku gojaznosti, dijabetesa i hipertenzije, a kao vemoma štetno navedeno je i pušenje.

Kako je rečeno, redovna fizička aktivnost pomaže da se uspori sužavanje arterijskih krvnih sudova i srca i mozga, podstiče telo da koristi rezerve masti, pomaže snižavanju povišenog krvnog pritiska, povaćava nivo "dobrog" holesterola u krvi i održava normalan nivo šećera u krvi.

Preporučeni dnevni minimum umerene fizičke aktivnosti je pola sata.

U svetu su infarkt i šlog uzročnik smrti broj jedan, od kojih godišnje umre 17,5 miliona ljudi, a od tog broja 80 odsto je iz nerazvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: