Sutra skup "Stop fašizmu"

MUP zabranio i drugi skup koji je Goran Davidović prijavio za sutra, a na granici sprečen ulazak u zemlju deset neonacista iz Evrope.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

13:00

Default images

Okupljanje i šetnja pripadnika Obraza nisu zabranjeni, jer im dozvola za šetnju nije ni bila potrebna, a jedini skup koji je uredno prijavljen i odobren za je antifašističko okupljanje nevladinih organizacija i partija. U policiji dodaju da "ukoliko dođe do provokacija reagovati odlučno i u skladu sa ovlašćenjima".

Novosadski mediji javili su danas ranije da je lider neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goran Davidović za nedelju prijavio skup "Za ustavna i ljudska prava Srba u Vojvodini".

Srpska policija zabranila je ulazak grupi slovenačkih i poljskih državljana koji su se sa fašističkim parolama uputili na sutrašnji skupove u Novom Sadu, rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

Sedmoro građana Slovenije zaustavljeno je i vraćeno sa graničnog prelaza Batrovci izmedju Srbije i Hrvatske u ranim popopodnevnim satima, a troje poljskih državljana vraćeno je sa graničnog prelaza Horgoš, rečeno je u MUP-u.

Kod njih je pronađen propagandni materijal u vidu simobola mrtvačke glave i crnih majica na kojima je napisano "zajedno smo jači".

Načelnik Uprave policije u MUP-u Srbije general Mladen Kulibak rekao je agenciji Tanjug da je sa njima obavljen razgovor i da su oni tom prilikom rekli kako su pošli na okupljanje koje je za sutra u Novom Sadu zakazao "Nacionalni stroj".

U samom gradu, izuzev nekoliko lokacija na kojima su izlepljeni plakati koji pozivaju građane da dođu na antifašističko okupljanje, ništa ne ukazuje na to da će se u sutra dogoditi nešto posebno.

Građanski skup "Stop fašizmu" u znak protesta zbog pojave neonacizma i fašizma u Srbiji će početi sutra u 16 časova na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice, a među govornicima su najavljeni univerzitetski profesori Ranko Končar i Jovan Komšić, sociološkinja Janja Beč i predsednica Jeverjske opštine u Novom Sadu Ana Frenkel.

Organizatori su najavili da će se građanima obratiti i predsednik Centra za regionalizam Aleksandar Popov, šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, Rade Vukosav iz Saveza antifašista Srbije, predstavnica Žena u crnom Marija Perković i Velimir Balog iz Romske mreže.

Predviđeno je da se posle govora građani upute ka Beogradskom keju do spomenika žrtvama novosadske racije iz januara 1942. godine i minutom ćutanja odaju poštu ubijenim Novosađanima koje su tada fašisti bacili u Dunav.

Prethodno će na spomenik žrtvama racije vence položiti delegacije Skupštine Vojvodine, nevladinih organizacija i političkih stranaka koje podržavaju antifašistički skup.

Skup "Stop fašizmu" organizuje petnaestak nevladinih organizacija, kojima su se pridružile Liga socijaldemokrata Vojvodine, G17 plus, Liberalno-demokratska partija, Demokratska stranka i Socijaldemokratska unija.

Policija je saopštila da će svi prilazni pravci i područje održavanja antifašističkog skupa biti snimani video kamerama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: