Pajtić: DSS se ponaša nekorektno

Funkcioner DS-a Bojan Pajtić izjavio da predsednički izbori moraju biti raspisani do kraja godine, kako to nalaže Ustavni zakon.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

10:34

Default images

U intervjuu za novosadski Dnevnik, predsednik Izvršnog veća Vojvodine je rekao da su u pravnoj državi i normalnom, civilizovanom društvu, potpuno besmislene rasprave o tome da li je dopustivo kršiti zakone ili ne.

"Nije dobro ni to što se predsednički izbori vezuju za rasplet kosovskog pitanja. Problem formalnog statusa Kosova postoji od 1999. godine i neće biti rešen ni 10. decembra 2007. niti koji dan ili mesec posle", naveo je Pajtić.

On je kazao da Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice ima nekorektan odnos prema predsedniku Srbije, predsedničkim izborima i vladajućoj koaliciji.

"Ne može raspisivanje izbora biti vezano s tim da li će oni pronaći kandidata koji ne bi doživeo debakl na biralištima", rekao je Pajtić, koji je i potpredsednik Demokratske stranke, na čijem je čelu predsednik Srbije Boris Tadić.

"Ako DSS ne napravi jasan izbor između Borisa Tadića i lidera radikala Tomislava Nikolića, onda koalicija, a time i aktuelna vlada, nemaju nikakvu budućnost", kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, teško je zamisliti vladu u ovom sastavu ako Tadića ne bi, barem u drugom krugu, nedvosmisleno podržale ostale članice vladajuće koalicije.

Iako je lider Nove Srbije Velimir Ilić najavio svoju kandidaturu na predsedničkim izborima, prema Pajtićevim rečima, "on neće prići ni blizu drugom krugu".

"S druge strane, ne treba stavljati ni znak jednakosti između DSS-a i Nove Srbije. Jer, Vojislav Koštunica i Velimir Ilić ipak nisu isto", smatra Pajtić.

Pokrajinski premijer je još rekao da bi "logično i ekonomično" bilo da se izbori u Vojvodini poklope s predsedničkim i lokalnim izborima, i da nema nikakve prepreke da svi izbori budu i održani do kraja ove godine.

Đilas: Poštovati Ustavni zakon

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Dragan Đilas izjavio je tokom akcije Demokratske stranke "50 koraka ka boljem životu" da Ustavni zakon predviđa raspisivanje izbora do kraja godine i dodao da se on, ako ne bude promenjen, mora poštovati.

"Ne mislim da su izbori najvažnija stvar - da li će biti u decembru ili martu. Smatram da ne treba da se vezujemo za te stvari, već treba da pokušamo da uradimo nešto da onaj deo priče, a to je bolji standard života građana i veće plate, budu osnovne stvari kojima treba da se bavimo", kazao je Đilas.

Đilas je potvrdio da je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić nedavno telefonom vređao njegovu sekretaricu i njega. Ipak, on kaže i da se o novom ispadu svog kolege neće se raspravljati na vladi i da je o tome obavestio premijera.

Đilas ipak nije želeo da otkrije kakava je bila reakcija premijera Koštunice.

"O svim stvarima koje su u vezi sa drugim ministrima treba da se raspravlja u vladi ili sa predsednikom vlade a ne u medijima, bez obzira kakva vrsta nesporazuma ili neslaganja bila", kaže on.

"Svako od nas je u tu vladu uneo neko kućno vaspitanje, i svako od nas ko je ušao u to vladu je znao ko još u tu vladu ulazi. Ali, Srbija u Evropi i Srbija sa platom od 500 evra je mnogo važnija od tih stvari koje se javljaju kao veliki incidenti koji će za koji dan da se zaborave", kazao je Đilas.

Više o novom incidentu Velimitra Ilića u Pregledu štampe.

Završena dva od šest zakona iz Ustavnog zakona

Od ukupno šest zakona koji, prema Ustavnom zakonu, treba da budu usvojeni pre raspisivanja predsedničkih izbora, do sada su završena dva - o vojsci i o odbrani.

Ustavnim zakonom previđeno je da predsednički izbori budu raspisani do 31. decembra, odnosno najkasnije 60 dana od stupanja na snagu poslednjeg predviđenog zakona, ali je do danas samo Ministarstvo odbrane izradilo predloge zakona o vojsci i o odbrani koji čekaju da ih Vlada usvoji i uputi u skupštinsku proceduru.

Zakone o položaju predsednika Republike i o izboru predsednika Republike, kako Beta saznaje, treba da uradi vladin Sekretarijat za zakonodavstvo, a zakon o spoljnim poslovima Ministarstvo inostranih poslova.

Još nije objavljeno ko radi na zakonu o službama bezbednosti, ali se nezvanično saznaje da su u taj posao uključeni predstavnici ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, bezbednosnih službi i nevladinih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: